Știrile Zilei

Lucescu, Stanciu, Hagi, Drăgușin + presa austriacă


Selecţionerul naţionalei de fotbal a României, Mircea Lucescu, precum și o parte dintre jucători au comentat vineri pe marginea șanselor de calificare la Cupa Mondială de fotbal din 2026, după ce în urma tragerii la sorți, România a fost repartizată în Grupa H, alături de Austria, Bosnia-Herţegovina, Cipru şi San Marino.

  • Cine se califică: Câştigătoarele celor 12 grupe preliminare se vor califica direct la CM 2026. Pentru alte patru locuri disponibile se vor bate cele 12 formaţii clasate pe locul secund în grupe şi cele mai bine clasate câştigătoare de grupe din Liga Naţiunilor, ediţia 2024-25, care nu s-au calificat prin intermediul preliminariilor. România nu s-a mai calificat la un turneu final al Cupei Mondiale din 1998. Viitoarea ediţie a Cupei Mondiale, prima cu 48 de echipe, va avea loc între 11 iunie şi 19 iulie 2026, în 16 oraşe din Canada, Mexic şi Statele Unite.

Mircea Lucescu, selecționerul echipei naționale:

– „E o grupă echilibrată. Trebuie să câştigi meciurile ca să poţi spune dacă ai avut sau nu noroc la tragerea la sorţi. Austria a terminat o grupă de la EURO pe primul loc, peste Franţa sau Olanda, nu trebuie să considerăm că e simplu să ne calificăm. Noi avem un grup competitiv, un grup puternic, care va lupta pentru a merge la Mondial. Trebuie să fim optimişti, să analizăm bine adversarii şi să pregătim foarte bine meciurile. Până la startul preliminariilor, e important că jucătorii noştri să se concentreze pe activitatea lor la echipele de club şi să vină bine pregătiţi la reunire. Este o calificare care se joacă, cu speranţă şi mult entuziasm”.

Nicolae Stanciu, căpitanul echipei naționale:

– „Este una din cele mai bune grupe în care puteam pica, ţinând cont de adversarul din prima urnă, însă, la nivel de naţionale, toate echipele sunt puternice. Vom lupta să ne calificăm de pe primul loc, aşa cum am fi făcut-o indiferent ce alţi adversari ar fi fost în grupa noastră. Am jucat în ultimii ani de două ori contra austriecilor şi ştim cât de puternici sunt. Cu acelaşi spirit ca şi până acum, cu aceeaşi unitate, vom lua fiecare meci în parte, iar la finalul preliminariilor, în noiembrie anul viitor, sper să sărbătorim din nou calificarea alături de o ţară întreagă, aşa cum am făcut-o şi în 2023”.

Ianis Hagi, mijlocaș:

– „Tot ce vreau să spun este că ne dorim primul loc. Atât am de zis! În rest, vom vorbi pe teren”.

Răzvan Marin, mijlocaș:

– „Am picat într-o grupă bună, din care putem obţine calificarea la Mondial, pe care şi-o doreşte o ţară întreagă. Dar putem face acest lucru doar dacă rămânem la fel de uniţi, dacă rămânem o familie. La acest nivel toate echipele sunt bune şi sunt sigur că nu ne aşteaptă niciun meci uşor. Trebuie să luăm toate punctele cu Cipru şi San Marino, să trecem de un adversar incomod, Bosnia-Herţegovina, şi să ne luptăm de la egal la egal cu Austria pentru primul loc. Având sprijinul suporterilor noştri, vom da totul pentru a ne îndeplini obiectivul: România la Mondial!”.

Radu Drăguşin, fundaș:

– „Este o grupă interesantă, cu două echipe care au jucat în optimile EURO 2024, noi şi Austria. Bosnia şi Herţegovina şi Cipru sunt doi adversari pe care îi cunoaştem, i-am întâlnit în ultimii ani. Obiectivul nostru este clar: să luptăm pentru primul loc. Vom aborda fiecare meci cu încredere şi determinare, iar cu susţinerea suporterilor noştri am încredere că putem readuce România la Campionatul Mondial”.

Edi Iordănescu, fostul selecționer:

– „Am mare încredere în băieți, în grup și în ce reprezintă Echipa Națională! Știu ce caracter și fotbaliști am antrenat. România poate merge la Mondial de pe primul loc (al grupei) și asta trebuie să caute. Baftă, România!”.

Ce scrie presa austriacă, citată de gsp.ro:

– „Austria a avut noroc la tragerea la sorți a calificărilor pentru Cupa Mondială: România este cel mai puternic adversar”, au scris jurnaliștii de la diepresse.com.

– „Echipa lui Rangnick a primit o grupă accesibilă în preliminarii. Misiunea 2026 pentru fotbaliștii austrieci este din ce în ce mai aproape. După tragerea la sorți de vineri, Ralf Rangnick și jucătorii săi au o șansă mare să obțină biletele pentru CM”, au scris jurnaliștii de la puls24.at.

– „Tragere la sorți cu noroc!”, au spus, la rândul lor, cei de la krone.at. „România este cel mai puternic adversar din preliminari”, au mai adăugat jurnaliștii de la sursa citată mai sus.

Selecționerul Austriei a decalarat: „Va fi o grupă interesantă, dar măcar putem fi bucuroși că deplasările nu sunt lungi. România este cel mai dificil adversar, Mircea Lucescu are o experiență uriașă”.

Cele 12 grupe preliminare trase la sorți:

Grupa A: câştigătoarea meciului Germania – Italia (Liga Naţiunilor), Slovacia, Irlanda de Nord, Luxemburg;

Grupa B: Elveţia, Suedia, Slovenia, Kosovo;

Grupa C: învinsa din meciul Portugalia – Danemarca (Liga Naţiunilor), Grecia, Scoţia, Belarus;

Grupa D: câştigătoarea meciului Franţa – Croaţia (Liga Naţiunilor), Ucraina, Islanda, Azerbaidjan;

Grupa E: câştigătoarea meciului Spania – Olanda (Liga Naţiunilor), Turcia, Georgia, Bulgaria;

Grupa F: câştigătoarea meciului Portugalia – Danemarca (Liga Naţiunilor), Ungaria, Irlanda, Armenia;

Grupa G: învinsa din meciul Spania – Olanda (Liga Naţiunilor), Polonia, Finlanda, Lituania, Malta;

Grupa H: Austria, România, Bosnia-Herţegovina, Cipru, San Marino;

Grupa I: învinsa din meciul Germania – Italia (Liga Naţiunilor), Norvegia, Israel, Estonia, Moldova;

Grupa J: Belgia, Ţara Galilor, Macedonia de Nord, Kazahstan, Liechtenstein;

Grupa K: Anglia, Serbia, Albania, Letonia, Andorra;

Grupa L: învinsa din meciul Franţa – Croaţia (Liga Naţiunilor), Cehia, Muntenegru, Insulele Feroe, Gibraltar.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button