Stiri TV

Ion Creangă rămâne în arest la domiciliu. Funcționarul din secretariatul Parlamentului de la Chișinău este învinuit de trădare de patrie


Funcționarul din secretariatul Parlamentului de la Chișinău, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, în vara anului 2024, va rămâne în arest la domiciliu încă 30 de zile, conform unimedia.md.

Funcționarul suspendat din secretariatul Parlamentului, judecat pentru trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu pentru alte 30 de zile.

Încheierea a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, la solicitarea procurorilor PCCOCS. Demersul procurorilor a fost prezentat în contextul în care după trimiterea dosarului penal în judecată, legea nu le permite procurorilor să conteste la Curtea de Apel schimbarea măsurii din arest preventiv în arest la domiciliu (măsură aplicată anterior, până la trimiterea în judecată), în condițiile în care măsura impusă nu a fost încălcată de către inculpat.

Examinarea dosarului în judecată continuă, timp în care persoana beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii”, se arată în comunicatul emis de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale.

La sfârșitul lunii februarie, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, a fost eliberat din penitenciar și plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

Funcționarul din secretariatul Parlamentului, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, în vara anului 2024, a făcut primele declarații după ce a petrecut luni la rând în arest. „Pledez nevinovat. Nu am transmis nicio informație care ar prejudicia R. Moldova. Am discutat cu vecinul meu pe teme libere – referendum, alegeri, Șor, Găgăuzia etc. Dosarul penal a fost intentat în plină campanie electorală și a servit drept trambulină pentru a promova mesajele electorale și un concurent electoral”, a menționat Creangă, după ședința de judecată care a avut loc astăzi.

Pe 31 iulie 2024, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au descins cu percheziții la Parlament.

În urma acțiunilor, au fost reținuți doi funcționari – un angajat al Parlamentului și un polițist de Frontieră, bănuiți de „trădare de patrie și complot împotriva Republicii Moldova, în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău”.

Poliția de Frontieră a anunțat ulterior că polițistul reținut activa la Aeroportul Internațional Chișinău.

Pe 1 august 2024, ambasadorul rus, Oleg Vasnețov, a fost convocat la Ministerul de Externe. Diplomatul a fost informat despre dosarul inițiat pe trădare de patrie și că angajatul ambasadei cu care ar fi comunicat cei doi funcționari moldoveni a fost declarat indezirabil pe teritoriul Republicii Moldova.

Ulterior, funcționarul din cadrul Secretariatului Parlamentului, cu statut de bănuit într-o cauză penală, a fost suspendat din funcție, conform legislației în vigoare, pe durata desfășurării investigațiilor realizate de către procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button