Stiri TV

‘Iohannis trebuie să plece din funcție! / Nu poți să conduci un stat după interese, opțiuni’


Mandatul de președinte al României al lui Klaus Iohannis trebuie să înceteze la timp, susțin doi foști judecători ai Curții Constituționale a României.  Comentariile vin în contextul în care Iohannis a declarat miercuri, că în acest moment plecarea sa din funcția de președinte al țării se poate face doar în cazul în care își va da demisia.

”Noi nu trebuie să explicăm decizia CCR în fața Rusiei! O să explicăm partenerilor noștri din Europa, deoarece în anumite țări Curtea Constituțională nu are dreptul să intervină așa cum are în România. Eu nu pot să plec din funcția de președinte dacă Constituția îmi spune că trebuie să rămân. Ca eu să plec, trebuie să îmi dau demisia, sigur, este posibil și acest lucru, dar aș face acest lucru doar dacă ar exista un interes public major care altfel nu se poate rezolva. Lucrurile sunt constiuțional clare și constituțional legale.”, a declarat Klaus Iohannis, de la Bruxelles, joi.

Tudorel Toader: Iohannis nu poate spune: ‘Eu rămân președinte.’ Pentru ce?

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător CCR, spune că președintele nu își poate prelungi mandatul în aceste condiții, și că trebuie să plece din funcție.

„Eu reafirm convingerea că președintele, oricât de mult bine ar vrea pentru poporul român, pentru România, nu poate să își prelungească de la sine mandatul. Nu poate spune: ‘Eu rămân președinte.’ Pentru ce? Câtă vreme Constituția a găsit și a stabilit situații pentru interimat. (…) Cred că românii nu își doresc această instabilitate prin care unii se țin de scaun, iar autoritățile, în degringoladă, nu mai știu ce să facă.

Constituția în ansamblul ei, și legile, mai ales cele electorale, trebuie interpretate în sensul asigurării funcționării autorității, dar și al continuității în parametrii legii, ai Constituției, și nu al voințelor exprimate de X sau Y.

Nu există o bază constituțională, pentru că singura excepție de prelungire a mandatului este legea organică, în situații de război sau catastrofă. (…) Nu poți să conduci un stat, să ai funcția supremă, după interese, opțiuni și ce îți spune unul sau altul că ar fi bine“, a afirmat Tudorel Toader într-o intervenție telefonică la Realitatea Plus.

Petre Lăzăroiu: Când un președinte își termină mandatul, trebuie să plece din funcție

Pe același subiect a vorbit și Petre  Lăzăroiu,  de asemenea fost judecător CCR: „Am zis-o chiar după prima zi de votare că anularea alegerilor este cea mai proastă soluție și ar arunca țara în haos. Și acum asistăm exact la asta. Președintele Iohannis spune că îi interzice Constituția să plece din mandat, că i-ar fi spus CCR că trebuie să rămână așa… sunt niște dorințe!

Toți citesc articolul 83, cu toate ale sale, dar nu citesc și articolul 98, care vorbește de interimatul funcției. (…) Ce înseamnă că funcția devine vacantă? Ori cel din funcție moare, ori își termină mandatul  – cum este cazul de față -, ori se află în imposibilitate – este operat pe creier, nu se știe dacă mai apucă ziua de mâine. Deci sunt aceste situații care necesită interimatul funcției.

Prin urmare, trebuie să înțelegem că, în spiritul Constituției, atunci când un președinte își termină mandatul, el trebuie să plece din funcție“, a afirmat Petre Lăzăroiu în legătură cu mandatul lui Klaus Iohannis.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button