investigație până în Ucraina, Monaco sau SUA
Parchetul European (EPPO – condus de Laura Codruța Kovesi, fosta șefă DNA) a depus un rechizitoriu în fața Tribunalului București împotriva a 12 inculpați (șase persoane fizice și șase companii), în urma unei anchete privind o fraudă de 9,5 milioane de euro, care implică proiecte IT, finanțate de UE. Investigația se întinde până în Cipru, Cehia, Malta, Monaco, Statele Unite și Ucraina
În discuție sunt trei proiecte informatice pentru dezvoltarea de soluții software inovatoare, finanțate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR).
„Pe baza probelor colectate în timpul investigației, în perioada 2019-2022, beneficiarii proiectelor au depus documente false la autoritatea de management din România, care supraveghează fondurile UE, aparent emise de furnizori, pentru achiziționarea de bunuri și furnizarea de servicii.
Se înțelege că, în unele cazuri, aceste documente au implicat operațiuni comerciale fictive, pentru a obține în mod nejustificat fonduri de aproximativ 9,5 milioane de euro (47 940 498,03 lei) de la bugetul Uniunii.
Potrivit investigației, sumele primite ilegal au fost apoi transferate în conturile bancare ale companiilor furnizoare aparente, iar companiile internaționale au fost utilizate în scopuri care nu au legătură cu proiectele”, se arată într-un comunicat al EPPO.
Investigația se întinde până în Cipru, Cehia, Malta, Monaco, Statele Unite și Ucraina
Activitățile de colectare a probelor au fost desfășurate în mai multe țări, inclusiv în Cipru, Cehia și Malta, în temeiul dispozițiilor articolului 31 din Regulamentul EPPO, care permit investigații transfrontaliere mai rapide.
„În conformitate cu aceste dispoziții, procurorii europeni delegați ai EPPO pot solicita colegilor lor din alte state membre participante să ia măsuri de investigare specifice, într-un mod mai rapid și mai cuprinzător decât în cadrul metodelor tradiționale de cooperare judiciară.
În plus, au fost întreprinse măsuri de investigare și în Monaco, Statele Unite și Ucraina, prin cooperare internațională. Această anchetă s-a bazat și pe sprijinul Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF)”, mai arată instituția.
Acuzațiile
„Inculpații sunt acuzați de fraudă sau complicitate la fraudă prin utilizarea de documente false și spălare de bani. Dacă vor fi găsiți vinovați, suspecții ar putea primi pedepse cu închisoarea cuprinse între trei și zece ani și șase luni. Companiile se pot confrunta cu confiscarea activelor și cu o amendă de până la 422 000 EUR (2 100 000 RON), la care se pot adăuga sancțiuni suplimentare.
Toate persoanele sunt prezumate nevinovate până la proba vinovăției în instanțele române competente. EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Acesta este responsabil de investigarea, urmărirea penală și aducerea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE. EPPO a contat în această anchetă pe sprijinul: Structurii de sprijin a EPPO din România; Direcția Generală Anticorupție și structurile teritoriale subordonate (Direcția Generală Anticorupție și structurile teritoriale subordonate); Direcția de Combatere a Criminalității Organizate din România; Direcția de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și structurile teritoriale subordonate; Poliția Română – Direcția Operațiuni Speciale și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei Române.
Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a deschis investigații complementare cu privire la aceleași fapte.
„Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și Parchetul European (EPPO) investighează presupuse fraude în valoare de 15 milioane de euro în România. 38 de percheziții domiciliare au fost efectuate în urma investigațiilor OLAF și EPPO.
Investigațiile se referă la proiecte informatice finanțate de Uniunea Europeană pentru a sprijini inovarea și a stimula productivitatea. În coordonare cu cauzele penale ale EPPO, OLAF a deschis investigații complementare”, a transmis OLAF.
Ville Itälä, directorul general al OLAF, a declarat:
„Sunt mulțumit de acest succes comun care demonstrează impactul bunei cooperări dintre OLAF și EPPO. Am descoperit o presupusă schemă de fraudă în valoare de 15 milioane de euro și am analizat și urmărit o posibilă schemă de spălare de bani la nivel internațional. Frauda este adesea o afacere internațională. Urmărirea banilor, analiza tranzacțiilor financiare și acțiunile concrete de investigare transfrontalieră sunt esențiale în investigațiile antifraudă.”