Îngrijorări tot mai mari și semnale de alarmă după declarațiile lui Georgescu. Dobânzile românilor cresc deja, investitorii bat în retragere
Rezultatele obținute în alegerile de până acum și incertitudinile privind formarea unui nou Guvern ne afectează deja economia.
Îngrijorările sunt din ce în ce mai mari, iar semnale de alarmă vin de pe bursă ori de la investitori, care au început să bată în retragere.
Costurile la care statul se împrumută au crescut deja pentru că țara noastră este percepută acum ca fiind mai riscantă. Și oamenii vor plăti rate mai mari la credite, din cauza creșterii dobânzilor.
Au fost scăderi puternice la Bursa de Valori București, unde sunt tranzacționate, de exemplu, acțiuni la companii în care investesc și fondurile de pensii Pilon II, cele la care contribuie obligatoriu 8 milioane de angajați.
Bursa a deschis marți în scădere, la fel ca în prima zi după primul tur de la prezidențiale
„Ne costă foarte mult, putem să ne uităm câți bani s-au pierdut pe bursă, fondurile de pensii au pierdut în perioada asta 2 miliarde de lei, banii contributorilor. De ce? Pentru că activele românești s-au depreciat pentru că investitorii ies de pe activele românești.
Clar se văd retrageri ale investitorilor și locali și străini din România, este o incertitudine ridicată, dobânzile de pe piață au crescut, dobânzile pe termen scurt la leu de pe piață au crescut, se vede cumva o atașare a primei de risc mai ridicată pentru România”, a declarat Adrian Codîrlașu, președinte asociație analiști financiari, potrivit stirileprotv.ro.
Nu numai statul se împrumută mai scump, ci și populația. Indicatorii în funcție de care se calculează dobânzile pentru credite, IRCC și ROBOR, au înregistrat recent un nou salt, ajungând aproape de 6%.
Expert: Ne împușcăm singuri în picior
Între timp, deja sunt înțelegeri comerciale, de ordinul a sute de milioane de euro, care nu au mai fost încheiate.
„Din păcate, le-au amânat, le-au amânat pentru începutul anului viitor. Ne împușcăm singuri în picior, în loc să ne facem bine și să creștem gradul de bunăstare în fiecare casă- dacă economia merge bine, sunt mai multe taxe colectate, acum ne trezim că vorbim despre daci și legionari, am citit programul dlui Georgescu, nu am văzut nicio soluție, am văzut numai sloganuri și prostii.
Printre lucrurile serioase ne spune că vom trece la comunism și la naționalizări și la redistribuiri de active, păi cum investitorii să mai vină în România, românii se gândesc să plece din România”, susține Răzvan Nicolescu, expert în energie, fost ministru.