Știrile Zilei

îngrijorare majoră pentru Israel (surse)


Turcia a început eforturile de a prelua controlul asupra bazei aeriene Tiyas din Siria, cunoscută și sub numele de T4, și se pregătește să desfășoare sisteme de apărare aeriană acolo, au declarat surse familiare cu chestiunea pentru publicația Middle East Eye (MEE). În timp ce Israelul vede prezența militară turcă în Siria ca pe o potențială amenințare, Ankara urmărește să stabilizeze țara prin valorificarea capacităților sale militare și umplerea vidului de putere lăsat de retragerea Rusiei și Iranului.

Planurile de construcție pentru amplasament sunt, de asemenea, în curs de desfășurare.

Ankara și Damasc negociază un pact de apărare din decembrie, după înlăturarea lui Bashar al-Assad.

Acordul ar presupune ca Turcia să ofere acoperire aeriană și protecție militară pentru noul guvern al Siriei, care în prezent nu are o armată funcțională.

Deși oficialii turci au minimalizat anterior posibilitatea unei prezențe militare în Siria, descriind astfel de planuri ca fiind premature, negocierile au continuat în liniște.

Turcia intenționează, de asemenea, să-și intensifice lupta împotriva grupării Stat Islamic (SI), o condiție cheie pentru ca Statele Unite să ia în considerare retragerea din regiune.

Ce vor turcii să aducă în zonă

O sursă familiarizată cu chestiunea a declarat pentru MEE că Turcia a început să preia controlul asupra bazei aeriene T4, situată lângă Palmyra, în centrul Siriei.

„Un sistem de apărare aeriană de tip Hisar va fi desfășurat pe T4 pentru a oferi acoperire aeriană bazei”, a spus sursa.

„Odată ce sistemul va fi în funcțiune, baza va fi reconstruită și extinsă cu facilitățile necesare.

Ankara intenționează, de asemenea, să desfășoare drone de supraveghere și înarmate, inclusiv cele cu capacități extinse de atac”.

Sursa a adăugat că baza va ajuta Turcia să stabilească controlul aerian în regiune și să sprijine eforturile sale de combatere a ISIS, care încă are celule care operează în deșertul sirian.

Ankara își propune în cele din urmă să stabilească un sistem de apărare aeriană stratificat în interiorul și în jurul bazei, care ar avea capabilități de apărare aeriană cu rază scurtă, medie și lungă împotriva unei varietăți de amenințări, de la avioane la drone și rachete.

O a doua sursă a remarcat că prezența sistemelor de apărare aeriană și a dronelor turcești ar descuraja probabil Israelul să lanseze atacuri aeriene în zonă.

Prima sursă MEE a dezvăluit, de asemenea, că Ankara ia în considerare desfășurarea temporară a sistemelor de apărare aeriană S-400 pe T4 sau Palmyra pentru a securiza spațiul aerian în timpul eforturilor de reconstrucție. Cu toate acestea, nu a fost luată nicio decizie finală și Rusia ar trebui să-și dea aprobarea.

Ministerul turc al Apărării a refuzat să comenteze speculațiile.

Israelul, enervant

Israelul a vizat în mod regulat instalațiile militare siriene de când guvernul lui Assad s-a prăbușit în decembrie, cu o creștere recentă a operațiunilor în jurul T4.

Săptămâna trecută, forțele aeriene israeliene au lovit T4 și baza aeriană Palmyra, vizând piste și mijloace strategice.     

O sursă de securitate israeliană a declarat luni presei că orice bază aeriană turcă din Siria ar submina libertatea de operare a Israelului.

„Aceasta este o potențială amenințare la care ne opunem”, a spus sursa.

Tensiunile dintre Turcia și Israel au escaladat de la începutul războiului Israelului împotriva Fâșiei Gaza în 2023, punând capăt unei scurte perioade de reconciliere între cele două țări.

Prăbușirea lui Assad și apariția Turciei ca putere dominantă în Siria au alarmat și mai mult Israelul, care vede acum Ankara ca pe o amenințare potențial mai mare în regiune decât Iranul.

„Am vizat recent baza militară T4 pentru a trimite un mesaj: nu vom permite nicio amenințare la adresa libertății noastre operaționale în aer”, a declarat sursa de securitate israeliană pentru Jerusalem Post.

Între timp, Ankara și Washingtonul au purtat discuții despre ridicarea sancțiunilor impuse Turciei pentru achiziționarea sistemului S-400 fabricat în Rusia, care a dus la eliminarea Turciei din programul de avioane de luptă F-35 în 2019.

Într-o convorbire telefonică de luna trecută, președintele american Donald Trump și omologul său turc Recep Tayyip Erdogan au discutat despre posibile modalități prin care Turcia să se alăture din nou programului.

Conform legislației americane, Turcia trebuie să renunțe la posesia sistemului S-400 pentru a fi readmisă.

Oficialii turci au propus dezactivarea sistemului prin dezasamblarea și depozitarea acestuia sau potențiala relocare a acestuia într-o bază controlată de Turcia în afara Turciei.

Cu toate acestea, Israelul se opune cu fermitate oricărei mișcări care ar permite Ankarei accesul la F-35, argumentând că ar eroda avantajul militar calitativ al Israelului în regiune.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button