În România sunt peste 6 milioane de pacienţi hipertensivi, potrivit OMS
Preşedintele Societăţii Române de Hipertensiune (SRH), Theodora Benedek, a declarat joi, la Târgu Mureş, cu ocazia Zilei Mondiale a Aderenţei la Tratament, că estimările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în România ar fi peste 6 milioane de pacienţi hipertensivi, iar peste 4 milioane de români au valori tensionale crescute, necontrolate prin tratament medicamentos.
„La pacienţii hipertensivi suntem preocupaţi de aderenţa la tratament, iar Societatea Română de Hipertensiune organizează, astăzi, o serie de activităţi menite să sensibilizeze populaţia asupra importanţei respectării tratamentului medicamentos, a aderenţei la tratamentul medicamentos.
Se estimează, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, că în România peste 6 milioane de pacienţi sunt hipertensivi, iar nişte studii premergătoare au arătat că doar 70% dintre aceştia sunt diagnosticaţi, doar 60% sunt trataţi, iar din aceştia doar 30% au valorile tensionale controlate. Dacă facem un calcul, reiese că în România peste 4 milioane de români au valori tensionale crescute, care nu sunt controlate prin tratament medicamentos”, a declarat presei Theodora Benedek.
Medicul susţine că hipertensiunea arterială este „killer-ul numărul unu şi ucigaşul tăcut în societatea modernă”
Aceasta susţine că hipertensiunea arterială este „killer-ul numărul unu şi ucigaşul tăcut în societatea modernă”, pentru că duce la o serie de complicaţii care, nediagnosticate, netratate la timp, pot duce la deces.
„Data de 27 martie a fost declarată la nivel mondial ca Ziua Aderenţei la Tratament, adică ziua în care dorim să sensibilizăm pacienţii asupra importanţei respectării tratamentului care le-a fost recomandat. În mod special, hipertensiunea arterială este acea patologie, acea boală în care este nevoie de tratament medicamentos care să fie în continuu administrat pe perioadă foarte lungă de timp.
De aceea, astăzi, în Târgu Mureş, Societatea Română de Hipertensiune organizează această acţiune care se derulează sub mesajul: ‘Nu rata momentele care contează. Inima ta mai are multe de trăit’, pentru a sensibiliza pacienţii să-şi ia tratamentul medicamentos ca să se poată bucura în continuare de momentele frumoase ale vieţii”, a arătat dr. Benedek.
Ce mai spune preşedinta SRH
Pentru a conştientiza populaţia asupra necesităţii controlului, preşedintele SRH, alături de medici cardiologi din conducerea SRH şi voluntari, au participat, joi, la o acţiune de măsurare gratuită a tensiunii arteriale în centrul municipiului Târgu Mureş.
Fiecare persoană care s-a oprit pentru măsurarea tensiunii arteriale a lipit un post-it pe „Zidul Momentelor Viitoare”, pe care a scris ce momente viitoare nu doreşte să rateze.
„Invităm trecătorii să le determinăm tensiunea arterială şi să scrie un mic mesaj pe un post-it cu acele momente din viaţa lor pe care nu doresc să le rateze: nunta copilului, botezul nepotului şi aşa mai departe, pentru ca astfel ei să fie sensibilizaţi asupra faptului că, dacă îşi vor lua tratamentul în mod constant, dacă vor respecta această aderenţă la tratament, atunci au şanse mai mari să trăiască mai mult şi să se bucure de aceste momente importante din viaţa tuturor”, a subliniat preşedinta SRH.
Theodora Benedek a arătat că persoanele diagnosticate care nu îşi iau în mod regulat tratamentul sunt supuse riscului de a avea oscilaţii tensionale, recăderi ale bolii, care până atunci era controlată sub tratament, pot apărea valori ale tensiunii foarte mari şi multe alte probleme.
„Ba chiar la anumite medicamente, fenomenul de rebound, adică tensiuni şi mai mari decât înainte, astfel încât pot ajunge la urgenţă cu un risc de accident vascular cerebral, deci de stroke, insuficienţă cardiac etc., o serie de complicaţii care pot fi prevenite dacă îşi iau acest tratament.
Nu mai vorbim de faptul că pacientul hipertensiv este întotdeauna un pacient complex, hipertensiunea nu vine singură, vine împreună cu alte afecţiuni, cu riscul de infarct miocardic, cu riscul de stroke, deci de accident vascular cerebral, cu riscul de diabet, de boală cronică, care, la rândul lor, accentuează aceste reacţii în lanţ”, a mai subliniat Theodora Benedek.