‘În România, nu s-a putut pe șosea’. Cum a ajuns țara noastră să fie dată ca exemplu negativ în NATO
Fostul comandant al trupelor americane în Europa, generalul Ben Hodges, a subliniat importanța dezvoltării infrastructurii feroviare europene pentru a permite un transport rapid și eficient al trupelor NATO. Într-un interviu acordat revistei Rail Freight, el a evidențiat dificultățile logistice întâmpinate în diverse state europene, inclusiv în România, unde transportul echipamentelor grele s-a dovedit a fi problematic din cauza infrastructurii rutiere deficitare.
Hodges a povestit cum, în perioada 2015-2016, când coordona trupele SUA în Europa, a întâmpinat dificultăți legate de transportul pieselor de schimb între țările baltice.
„Am devenit interesat în mobilitata militară prin 2015-2016, în perioada când încă eram comandant al trupelor americane în Europa și SUA tocmai începuseră să desfășoare mici unități în Estonia, Letonia, Lituania și Polonia, ca parte a prezenței înaintate a NATO”, a spus Hodges, potrivit Digi24.
„Am observat că aveam probleme în a primi piese de schimb la una din unități. L-am întrebat pe comandantul unității: «Care e problema? De ce nu primiți piesele?». Și mi-a răspuns: «Nu putem muta echipament militar peste graniță, dintr-o țară în alta, e multă hârțogărie de completat»”.
Fostul șef al trupelor SUA în Europa a adăugat că aceasta a fost o lecție importantă pe care a învățat-o.
„M-am gândit că cineva face glume pe seama mea. Vorbim despre țări NATO care, în același timp, sunt țări UE și, cu toate astea ai nevoie de tot felul de permise pentru a traversa granițele. Și nu vorbesc despre tancuri aici, ci doar despre niște piese de schimb”, a spus Hodges. Generalul american a spus că respectiva situație întâmpinată în țările baltice reflectă „o problemă majoră în privința transportului militar pe calea ferată în Europa”.
„În România, nu s-a putut pe șosea”
Generalul american a oferit un exemplu concret din România, unde, din cauza infrastructurii rutiere precare, transportul tehnicii grele a fost posibil doar pe calea ferată.
„Calea ferată se dovedește a fi crucială în transportul echipamentelor grele în locuri în care altfel ar fi dificil de transportat. Spre exemplu, transportul unui vehicul militar greu peste munții Carpați în România nu s-a putut face pe șosea”, a spus Ben Hodges care a adăugat că „aici (în România), singura opțiune a fost calea ferată”.
Propunerea unui „Schengen militar” și proiectul Rail Baltica
Pentru îmbunătățirea transportului trupelor NATO în Europa cu ajutorul căilor ferate, Ben Hodges a numit trei factori esențiali: piedicile de ordin juridic sau diplomatic, starea infrastructurii feroviare și capacitatea de transport.
„Nu are legătură cu cât de repede circulă trenul propriu-zis, ci cu cât de repede poți să faci să muți un lucru din punctul A în punctul B”, a explicat fostul comandant al trupelor SUA în Europa, Ben Hodges, pledând pentru crearea unui „Schengen militar”, care să faciliteze transportul rapid al forțelor aliate.
Un alt obstacol îl reprezintă diferențele dintre ecartamentele feroviare: în timp ce majoritatea Europei, inclusiv România, folosește ecartamentul standard de 1435 mm, țările baltice încă utilizează ecartamentul sovietic de 1520 mm, ceea ce îngreunează transportul între regiunile est-europene. În acest sens, proiectul „Rail Baltica”, aflat în derulare de peste un deceniu, își propune să uniformizeze infrastructura feroviară în țările baltice și să îmbunătățească mobilitatea militară a NATO în regiune.
Generalul Ben Hodges avertizează că, fără investiții majore în infrastructura feroviară și fără reducerea barierelor birocratice, Europa – și în special statele est-europene, precum România – riscă să fie vulnerabile în fața unei potențiale amenințări militare.