În ce direcție se deplasează
Cel mai mare aisberg din lume este din nou în mișcare, după ce a fost prins într-un vortex cea mai mare parte a anului.
A23a are o suprafață de 3 800 km pătrați (1 500 mile pătrate), adică de două ori mai mare decât Greater London, și o grosime de 400 m (1 312 picioare). A ieșit din Antarctica în 1986, dar a rămas blocat în apropiere de coastă, scrie BBC.
Din cauza adâncimii aisbergului, partea inferioară a acestuia a rămas blocată pe fundul Mării Weddell, care face parte din Oceanul Sudic, unde a stat mai bine de 30 de ani.
Acesta a început să se deplaseze spre nord în 2020, dar, din primăvară, se rotește pe loc după ce a fost prins într-o coloană de apă în rotație în apropierea insulelor Orkney de Sud.
Vineri, British Antarctic Survey (BAS) a declarat că acum se deplasează în derivă mai spre nord
Dr. Andrew Meijers, oceanograf la BAS, a declarat: „Este interesant să vedem că A23a se deplasează din nou după perioade în care a rămas blocată.
„Suntem interesați să vedem dacă va urma același traseu pe care l-au urmat și alte aisberguri mari care au calat în Antarctica.”
Se crede că A23a va părăsi în cele din urmă Oceanul de Sud și va intra în Oceanul Atlantic, unde va întâlni ape mai calde și probabil se va descompune în aisberguri mai mici și în cele din urmă se va topi.
Dr. Meijers și BAS examinează impactul aisbergurilor asupra ecosistemelor locale după ce acestea trec prin ele.
În urmă cu un an, cercetătorii de la bordul navei RRS Sir David Attenborough au colectat date din apa din jurul A23a.
Laura Taylor, un biogeochimist care făcea parte din echipaj, a declarat: „Știm că aceste aisberguri gigantice pot furniza nutrienți apelor prin care trec, creând ecosisteme prospere în zone altfel mai puțin productive. Ceea ce nu știm este ce diferență pot face în acest proces anumite aisberguri, amploarea lor și originea lor.”