În așteptarea răspunsului Europei – Posibile măsuri de retaliere după taxele impuse de Donald Trump
Uniunea Europeană a propus Statelor Unite o scutire totală și reciprocă de taxe vamale pentru produsele industriale, a anunțat luni președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în încercarea de a evita un război comercial, notează Rador Radio România.
„Am propus taxe vamale zero pentru produsele industriale. (…) Europa este în continuare pregătită să încheie un acord bun” cu Statele Unite, dar „suntem pregătiți şi să răspundem şi cu contramăsuri și să ne apărăm interesele” în fața ofensivei comerciale a lui Donald Trump, a declarat von der Leyen în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles.
Administrația Trump a anunțat săptămâna trecută o creștere dramatică a taxelor vamale la importurile de la partenerii comerciali ai Statelor Unite. UE este direct vizată, cu o creștere a tarifelor cu 20% așteptată de miercuri. Deşi europenii încă mai speră să evite un război comercial, Ursula von der Leyen a reafirmat luni că UE este pregătită să riposteze
Uniunea începe astăzi la Luxemburg să dezbată un răspuns la tarifele lui Donald Trump
O dezbatere care cu greu va ajunge la un consens – întrucât există cel puțin trei variante în discuţie – dar din care va rezulta o decizie, care ar trebui să fie votată miercuri. Cel puțin 50 de țări au afirmat deja că doresc să negocieze cu SUA.
Începând de luni, țările Uniunii Europene vor încerca să identifice un front comun împotriva tarifelor anunțate de președintele Statelor Unite, Donald Trump, pentru blocul celor 27. Este de așteptat să se aprobe un prim set de contramăsuri – care ar putea avea un impact de 28 de miliarde de dolari asupra țărilor – în care China și Canada sunt deja prezente, de exemplu – care vor impune tarife de represalii Statelor Unite.
Blocul celor 27 se confruntă cu tarife de import de 25% la oțel, aluminiu și automobile, precum și tarife reciproce de 20% de miercuri pentru aproape toate celelalte produse. Noile tarife ale lui Trump acoperă aproximativ 70% din exporturile Uniunii către Statele Unite – în valoare totală de 532 de miliarde de euro (585 de miliarde de dolari) anul trecut – cu taxe probabile pe cupru, pe produsele farmaceutice, pe semiconductori și pe lemn care încă urmează a fi decise.
Comisia Europeană va propune membrilor (luni seară) o listă cu produse americane care vor fi afectate de tarife extraordinare. Lista urmează să includă carne, cereale, vin, lemn și îmbrăcăminte din Statele Unite.
Luxemburgul va găzdui luni prima reuniune politică a Uniunii de la anunțul lui Trump privind tarifele cuprinzătoare. Acolo, miniștrii responsabili de comerț ai celor 27 vor dezbate impactul și cum să răspundă cel mai bine Statelor Unite. Principalul obiectiv al Uniunii, în acest moment, este găsirea unui mesaj unificat care să reprezinte o platformă de negociere cu Washingtonul pentru eliminarea tarifelor – dar care să servească, de asemenea, dacă această eliminare va fi imposibil de realizat, drept ‘armă de atac’ imediată.
Din start, nu este garantat ca răspunsul comun să fie ușor de obținut. Trump știe şi a afirmat că mizează tocmai pe ruperea oricărui tip de consens care ar putea apărea în rândul celor 27. Franța a afirmat că blocul ar trebui să lucreze la un pachet care să treacă de tarife cu mult și președintele francez, Emmanuel Macron, a sugerat suspendarea de către companiile europene a investițiilor în Statele Unite până „lucrurile vor fi lămurite”. Irlanda, o țară pentru care piața americană reprezintă aproximativ 30% din exporturi, a cerut un răspuns „măsurat”. Italia, al treilea cel mai mare exportator al Uniunii în Statele Unite, s-a întrebat dacă cei 27 ar trebui să reacționeze, sugerând că lipsa de reacţie ar fi cea mai bună opțiune. Prin urmare, există trei căi diferite pe care Comisia va încerca acum să le armonizeze – o sarcină care se dovedește a fi herculeană.
De menţionat că, până acum, negocierile cu Washingtonul nu au adus niciun rezultat. Comisarul care răspunde de Comerţul Uniunii, Maros Sefcovic, s-a întâlnit cu oficiali americani vinerea trecută – descriind întâlnirea drept „francă”.
Contrapartidele referitoare la tarife vor fi, în orice caz, supuse la vot miercuri și vor fi aprobate, cu excepția cazului puțin probabil în care o majoritate calificată de 15 membri ai UE, reprezentând 65% din populația UE, li se va opune. Acestea vor intra în vigoare în două etape: o mică parte pe 15 aprilie și restul o lună mai târziu. Președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, va organiza întâlniri separate luni și marți cu șefii sectoarelor siderurgic, auto și farmaceutic pentru a evalua impactul tarifelor și pentru a stabili ce trebuie făcut în continuare.
Între timp, directorul Consiliului Economic Național al SUA, Kevin Hassett, a dezvăluit că peste 50 de țări au contactat deja Casa Albă pentru a începe negocieri privind tarifele globale impuse de Donald Trump. „Am primit aseară un raport conform căruia peste 50 de țări l-au contactat pe președinte pentru a începe negocieri”, a afirmat Kevin Hassett în declarații pentru ABC News. Hassett a mai afirmat că Donald Trump a luat decizia corectă neincluzând Rusia pe lista țărilor vizate de tarife: „nu era potrivit” să se impună tarife Rusiei în timp ce Casa Albă și Kremlinul poartă negocieri pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
La rândul său, secretarul Trezoreriei SUA, Scott Bessent, a declarat că „nu există niciun motiv” pentru ca tarifele să provoace o recesiune economică și a minimalizat neliniștea provocată de anunțarea tarifelor – pe care a considerat-o a fi o reacție firească „pe termen scurt”.
– Miniştrii europeni ai comerţului au decis să pună pe primul loc negocierile cu SUA, nu o eventuală ripostă. La reuniunea lor din Luxemburg, ministrul olandez a declarat că trebuie să rămână calmi şi să reacţioneze într-un mod care să dezescaladeze tensiunile, fiind totodată şi pregătiţi să adopte contramăsuri. Comisarul european pentru comerţ, Maros Sefcovic, a avertizat că UE este pregătită să folosească orice instrument din arsenalul său comercial de apărare pentru a proteja piaţa unică a blocului, pe producători şi pe consumatori. De asemenea, a declarat că UE este pregătită să negocieze chestiunea taxelor vamale cu SUA.