în a doua zi, nu am avut decât morţi de transportat
Sute de cadavre au fost transportate de ambulanţe începând de vineri, după cutremurul devastator din Myanmar, la un crematoriu situat într-un cartier de la periferia Mandalay, al doilea oraş ca mărime din ţară, transmite marţi AFP, potrivit Agerpres.
„Cu toţii trecem printr-o perioadă dificilă”, a declarat Khin Myo Swe izbucnind în lacrimi în timp ce un ambulanţier depunea corpul neînsufleţit al nepotului ei în faţa unei statui a lui Buddha decorată cu flori, înainte de incinerare.
Nou-născutul a murit luni într-un spital din Mandalay la o zi după naştere – prea tânăr pentru ca familia sa să-i dea un nume.
Khin Myo Swe a explicat că fiica sa, mama copilului, a fost aruncată la pământ de forţa cutremurului de vineri, cu magnitudinea 7,7, în timp ce lucra pe un câmp de orez, ceea ce a declanşat naşterea.
Locuitorii din Myanmar, ţară epuizată de un conflict civil, au păstrat marţi un minut de reculegere în memoria victimelor seismului.
În total, aproximativ 300 de cadavre au fost transportate, dintre care peste 100 doar duminică, angajaţii de la crematoriul din Kyar Ni Kan au fost nevoiţi să lucreze chiar şi şase ore peste programul obişnuit.
Incinerarea unui adult, cu motorină, costă mai puţin de trei dolari, iar cea a unui bebeluş jumătate din această sumă.
Vehiculele sosesc în grabă. O echipă depune cadavrul unei tinere de 16 ani înfăşurat într-un cearşaf în faţa uşii metalice, glisante, a clădirii. Un bărbat varsă, în timp ce grupul se urcă înapoi în ambulanţă.
„În prima zi a cutremurului, i-am ajutat pe unii dintre răniţi să ajungă la spital”, a declarat Nay Htet Lin, şeful unei alte echipe de patru ambulanţieri. Însă, „în a doua zi, nu am avut decât morţi de transportat”.
Incinerarea este practicată de budism, religia majoritară din Myanmar. Budiştii cred că această practică funerară permite eliberarea sufletului din corp şi facilitează reîncarnarea.
În unele culturi asiatice, cei care au grijă de morţi sunt uneori marginalizaţi. Dar Nay Htet Lin a declarat pentru AFP că este încrezător că face o „muncă nobilă”.
„Facem ceea ce alţii nu pot” şi „vom avea o viaţă viitoare bună”, a spus el.
Serviciile de salvare şi-au concentrat eforturile asupra zonei urbane din Mandalay, unde clădiri rezidenţiale au fost aplatizate, un complex religios a fost devastat şi mai multe hoteluri au fost transformate în ruine. Mirosul de corpuri în descompunere încă persistă în unele dintre zonele distruse.
Khin Myo Swe a explicat că fiica sa nu a fost încă informată cu privire la moartea copilului ei. „A trebuit să-mi mint fiica spunându-i că am lăsat copilul la spital”, a mărturisit ea. „Dacă îi spun acum, mă tem că şocul o va ucide şi pe ea”, a recunoscut femeia. „Voi oferi mâncare în templu pentru sufletul bebeluşului” a adăugat ea.
Bilanţul cutremurului din Myanmar a crescut la 2.719 morţi, a anunţat junta militară marţi, la patru zile după producerea puternicului seism care a lovit ţara. O sexagenară a fost salvată marţi, după ce a stat captivă sub dărâmături timp de 91 de ore.