Stiri TV

Ilie Bolojan explică decizia strategică și planurile de înzestrare ale României


În contextul în care România se află în fața unei decizii care a stârnit controverse legate de achiziția unei corvete din Turcia, președintele interimar Ilie Bolojan a discutat astăzi despre importanța dezvoltării capacităților interne de producție a navelor militare. Achiziția unei corvete ușoare din Turcia a fost aprobată recent de CSAT, iar decizia a stârnit numeroase întrebări, având în vedere că România dispune de șantiere navale capabile să construiască nave de apărare.

„România a fost și este un partener serios în domeniul apărării, iar investițiile în acest sector sunt de amploare. Este un partener care și-a dovedit seriozitatea. De asemenea, această bază militară de la Mihail Kogălniceanu este pe teritoriul României și contribuie la securitatea întregii zone, până în Orientul Mijlociu. Toate datele pe care le avem confirmă acest lucru,” a declarat Ilie Bolojan, referindu-se la poziția strategică a României și la investițiile făcute în apărare.

Bolojan a subliniat, însă, că înzestrarea Forțelor Navale trebuie să țină cont de potențialul României de a construi nave de apărare. „Această achiziție de corvetă din Turcia era deja pe ordinea de zi a CSAT și știți că s-a făcut un CSAT. Am încercat în această perioadă să derulez toate activitățile programate și să nu existe o întrerupere a deciziilor pe care România, prin ministere, și le-a asumat. Aici, Ministerul Apărării a validat și era deja pregăti“, a explicat Bolojan.

În ceea ce privește achiziția propusă din Turcia, Bolojan a menționat că România trebuie să adopte o abordare strategică în acest sens. „Dar și eu cred că, dacă avem capacități de producție în România – și avem – planurile viitoare de înzestrare, pentru marină în acest caz, trebuie făcute și pe baza unui dialog cu aceste economii, cu cât o parte din aceste finanțări rămân în România, înseamnă locuri de muncă, taxe și impozite și slavarea unor comunități. Este o abordare corectă ca pe pachetul de finanțare viitoare să se facă prin România sau transfer de patente și tehnologii în România” a explicat Bolojan.

În paralel cu discuțiile despre achiziția din Turcia, Ministerul Apărării Naționale poartă discuții în prezent cu companii din România. „Dacă vom repeta acest pachet, ar trebui ca produsele care pot fi cumpărate din România să fie comandate de aici și ar trebui să fie la un preț foarte bun“, a mai spus Bolojan.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button