Știrile Zilei

‘Îi vor acorda ‘cetățeanului sârb Victor Ponta’ titlul de cetățean de onoare’


Un primar din Dolj anunță ironic, într-o postare pe rețelele sociale, că cetățenii dintr-un sat inundat cu 11 ani în urmă de apele revărsate ale Dunării îi vor acorda „cetățeanului sârb Victor Ponta” titlul de cetățean de onoare. Primarul amintește și câteva dintre „merite”.

Primarul localității Călărași din județul Dolj, Sorin Sandu, reamintește, în postarea sa, că, în urma inundațiilor din 2014, cetățenii din două sate nu au mai putut folosi, timp de doi ani, aproximativ 800 hectare de teren, scrie adevarul.ro.

Să afle după mai mult de un deceniu care a fost de fapt motivul producerii inundațiilor – Victor Ponta a afirmat că a luat singur decizia de a deschide barajul de la Porțile de Fier pentru a salva Serbia de inundații catatastrofale, însă spusele sale sunt puse la îndoială – nu i-a prea încântat pe cetățeni.

„I se va oferi un lot de bostan la Gârla Popolencii”

„Săptămâna viitoare, în regim de urgență, Consiliul Local Călărași va acorda cetățeanului sârb Victor Ponta titlul de cetățean sârb de onoare al localității Sărata. Acestuia i se va oferi un lot de bostan la Gârla Popolencii. Titlul i se va atribui pentru meritele deosebite în aducerea carasului din Dunăre la porțile orcenilor, fără nicio cheltuială din partea acestora, moca, și, desigur, pentru ca i-a făcut riverani Dunării, preț de un an. În acest fel, i-a scutit pe orceni și pe călărășeni să mai cultive circa 800 de ha (215 ha numai de islaz), preț de vreo doi ani”, scrie primarul.

„Locuitorii din Sărata au fost foarte mulțumiți, mai ales când au fost nevoiți să fugă cu răsadurile de lubeniță la Călărași, dar și pentru că li s-a oferit șansa de a demonstra că își iubesc satul, pe care, de bucurie, l-au înconjurat cu saci de nisip. În semn de recunoștință, toți locuitorii satului Sărata vor vota, fără excepție, cu Victor Ponta, chiar și copiii până în 12 ani primind acest drept și onoare, special pentru această ocazie”, mai scrie Sandu.

Propunerea merge mai departe și se emite ideea înfrățirii Belgradului cu satul Sărata, inundat în 2014, pentru că, prin mărinimia lor, locuitorii satului Sărata au salvat Belgradul de la ștergerea de pe suprafața pământului. „Ca semn al dragostei, ne angajăm ca oricând, de va fi nevoie, Sărata să fie inundată chiar și până la coama caselor, ca să fie bine pentru frații sârbi”, mai spune primarul.

Fostul premier, în prezent candidat pentru funcția de președinte al României, este așteptat la Sărata, mai anunță primarul, pentru ca sătenii să-i arate dragostea pe care i-o poartă.

„Eeeehe, când mai găsim noi unul ca Victoraș, să avem pește și de făcut uroaie la porci. Ăștia de acu’ nu ne dau nimic. Victor ne-a dat APA. Cu HRANA ne descurcăm, că mâncăm pește, ca să avem ENERGIE pentru Trezirea în conștiință”, completează edilul, făcând aluzie la segmentul de votanți ai lui Călin Georgescu pe care Ponta încearcă să îi câștige.

Spre finalul postării, tonul devine serios, primarul afirmând că „te crucești” să afli la decenii distanță că nu natura i-a inundat, ci „fratele Ponta”. „Se spunea atunci că am fost inundați pentru a nu fi afectate câteva vile din clisură, dar nu știam că erau de pe malul opus. Trăim și nu știm ce și de ce se întâmplă. Dacă nu scăpa singur porumbelul, muream proști.

Ce mândri trebuie să fie cei din Rast, din Cîrna, din Măceșul și Bistreț. Cu siguranță, Victor va câștiga numai cu voturile de pe Valea Dunării”, a mai scris primarul, care a încheiat cu vestea că sătenii se angajează chiar ca atunci când va veni timpul, „dacă este de acord, îl vom împăia în centrul satului, că nu avem bani de mai mult”.

Fostul premier Victor Ponta a afirmat, la mijlocul acestei săprtămâni, într-un podcast, că în anul 2014 a luat decizia de a inunda mai multe localități din România pentru a scăpa astfel capitala sârbă Belgrad de inundații catastrofale.

În semn de mulțumire pentru acest gest ar fi primit cetățenia sârbă. Efectele acelor inundații au fost semnificative, precipitațiile căzute și în lunile care au urmat accentuând problemele, astfel că sute de hectare de teren nu au mai putut fi exploatate la nivelul fiecărei localități afectate, iar casele în care a pătruns apa au avut nevoie de reparații.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button