Știrile Zilei

Homo Deus – noua specie umană. Începe o nouă eră a omenirii: Cipuri cerebrale care dau super-puteri


Un bărbat paralizat și-a recăpătat controlul… cu gândul. În ianuarie 2024, Noland Arbaugh, victimă a unui accident care l-a lăsat imobilizat, a fost supus unei intervenții spectaculoase: i-a fost implantat un cip cerebral creat de Neuralink, compania lui Elon Musk. La doar câteva zile după operație, a reușit să miște cursorul pe ecran doar gândindu-se la asta. Pentru el, tehnologia a fost o renaștere. Pentru lumea științifică, e doar începutul unei revoluții neuronale.

Memorie îmbunătățită, concentrare la superlativ, învățarea unei limbi străine într-o zi, controlul roboților de la distanță, chiar telepatia – toate acestea nu mai sunt doar fantezii de film. Implanturile cerebrale devin realitate. Odată cu ele, se conturează o nouă lume, dar și riscul unei lumi împărțite în două clase umane: cei normali și cei cu creier augmentat.

„Riscul este de a crea o elită cognitivă, o clasă de supra-oameni cu acces la tehnologii neuronale scumpe”, avertizează Alessandro Prinetti, profesor de biochimie la Universitatea din Milano, citat de FanPage.

Puteri mintale care par SF – dar nu mai sunt

Tehnologia de bază nu e nouă. Încă din anii ’90, un cercetător american a reușit să implanteze un sistem cerebral prin care un pacient putea controla un computer. De atunci, interfețele creier-computer au fost folosite în tratarea epilepsiei, Parkinsonului sau pentru ca persoane paralizate să poată juca jocuri video.

Acum, însă, se merge mult mai departe. Cercetătorii testează stimuli electrici pe nervul vag pentru a accelera învățarea. În viitor, am putea descărca amintiri externe sau „importa” cunoștințe ca în Matrix.

Cipuri care schimbă gânduri și cursa pentru Homo Deus

Pe lângă Neuralink, și China avansează rapid. Recent, trei pacienți au primit cipuri cerebrale wireless semi-invazive, iar încă zece sunt programați pentru 2025. Următorul pas? Creșterea performanței intelectuale.

Musk estimează că în aproximativ 10 ani, cipurile sale vor putea spori inteligența umană. Poate dura mai mult, dar direcția e clară: oameni cu puteri mentale augmentate.

Întrebarea esențială: Cine își permite?

Cipurile ar putea deveni la fel de revoluționare ca internetul. Dar nu toți vor avea acces. Unii vor putea învăța orice instant, alții vor rămâne în urmă. Se deschide astfel un scenariu distopic în care inteligența e un lux rezervat celor bogați.

„Un chip care te face să gândești mai rapid, să comunici telepatic și să-ți extinzi memoria? Costurile îl vor face accesibil doar pentru elite. Asta va crea două rase umane”, avertizează Prinetti.

Cine îți citește mintea?

O altă temere majoră: intimitatea minții. Chiar dacă azi nu putem citi gândurile cu un cip, e doar o chestiune de timp, spun cercetătorii. Algoritmii pot fi părtinitori, iar gândurile noastre ar putea deveni date comerciale sau chiar arme politice.

„Accesul direct la rețelele noastre neuronale ar putea duce la abuzuri: de la profilare ultra-precisă până la sancționarea gândurilor ‘greșite’”, se arată într-un raport al Royal Society.

Da, implanturile cerebrale promit puteri care până recent erau de neimaginat. Dar în același timp, ele deschid o cutie a Pandorei: inegalitate, control mental, pierderea intimității. Așadar, întrebarea nu mai e dacă putem. Ci: chiar vrem? Și cine va decide?




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button