Generația Z redescoperă o profesie pe care toți o credeau pe cale de dispariție. Salariile în domeniu cresc: ‘Este știința lumii afacerilor’
Ce se întâmplă când o profesie considerată de decenii „banală” devine brusc atractivă pentru tinerii care visează să schimbe lumea? Exact asta se întâmplă acum cu… contabilitatea. În timp ce milioane de contabili din generația „boomer” se pregătesc de pensionare, industria contabilității se confruntă cu o criză majoră de personal, scrie Fortune.com. Profesia de contabil a fost deseori catalogată drept una dintre cele mai plictisitoare și chiar „în pericol de dispariție”, dar generația Z începe să-i redescopere valoarea.
Pe fundalul unei perioade tensionate, în care ziua depunerii taxelor se apropie, deducerile fiscale sunt sub semnul întrebării, iar IRS-ul (agenția fiscală americană) este tot mai des contestat, stresul i-a determinat pe mulți contabili să părăsească domeniul. Aproximativ 340.000 de contabili au renunțat la profesie în ultimii cinci ani, iar unele estimări arată că până la 75% dintre cei rămași urmează să se pensioneze în următorul deceniu.
Într-un domeniu deseori perceput ca „plictisitor” (un studiu l-a clasat pe locul doi în topul celor mai banale profesii), viitorul părea sumbru — până când Gen Z a intrat în scenă.
Contabilitatea, redescoperită de studenți: „Este știința lumii afacerilor”
„Contabilitatea este știința lumii afacerilor,” spune Alana Kelley, studentă în anul al treilea la contabilitate și bioștiințe la Universitatea de Stat din Oregon. În acest sezon fiscal, ea a ajutat zeci de familii să-și depună declarațiile prin programul universitar VITA (Volunteer Income Tax Assistance), în parteneriat cu IRS.
Printre cei ajutați: un fermier de capre care avea doar un telefon fix și niciun acces la internet, sau o tânără care își întreținea sora. Kelley i-a ajutat să recupereze peste 6.000 de dolari în restituiri. Colegul ei, Tristan Klascius, student în contabilitate și finanțe, a sprijinit o pensionară care nu reușea să-și acceseze veniturile din Social Security.
Ei sunt doar două exemple din rândul tinerilor din Gen Z care nu mai văd contabilitatea ca pe o muncă monotonă, ci ca pe un mod de a schimba viețile oamenilor.
Studenții salvează milioane de dolari pentru americanii cu venituri mici
Programul VITA a fost lansat acum peste 50 de ani la California State University, Northridge (CSUN) pentru a ajuta comunitățile cu venituri mici să navigheze complexitatea sistemului fiscal.
Anul trecut, peste 280 de studenți de la CSUN au asistat peste 9.000 de contribuabili, ajutându-i să recupereze aproape 11 milioane de dolari în restituiri fiscale și 3,6 milioane în credite fiscale, economisind totodată peste 2 milioane de dolari în comisioane de pregătire fiscală.
În apropierea datei limită pentru taxe, unii studenți lucrează de la 10 dimineața până la 10 seara, explicând familiilor ce sume pot recupera sau ce sume datorează.
Chiar dacă impactul pare mic în raport cu cele 8,2 miliarde de dolari în credite fiscale neutilizate în 2021, fiecare dolar contează pentru cele 66% dintre familiile americane care trăiesc de la un salariu la altul.
Generația Z schimbă percepția despre contabilitate
„Programul VITA arată partea bună a profesiei contabile și schimbă perspectiva sutelor de tineri,” afirmă Rafael Efrat, directorul actual al programului CSUN.
Chiar și studenți din afara domeniului economic — din informatică, sănătate publică sau psihologie — se implică activ în program. „Chiar dacă imaginea contabilității nu e una foarte atractivă pentru tineri, atunci când o experimentează în practică, percepțiile se schimbă,” adaugă Efrat.
Nu doar contribuabilii cu venituri mici beneficiază de pe urma programelor VITA. Și studenții voluntari își dezvoltă competențe esențiale, câștigă experiență practică în situații fiscale complexe și capătă încrederea necesară pentru a excela din prima zi în cariera lor.
În ciuda unui salariu mediu de 87.000 de dolari/an pentru contabili și chiar 200.000 de dolari pentru contabili publici certificați (CPA), entuziasmul pentru cariera contabilă rămâne scăzut.
Potrivit American Institute of CPAs, numărul diplomelor de licență în contabilitate a atins un vârf în anul universitar 2015–2016, după care a scăzut constant cu 1%–3% anual. Pandemia a accentuat declinul: între 2021–2022 și 2022–2023, diplomele în contabilitate au scăzut cu până la 7%.
Profesorul de contabilitate Logan Steele de la Oregon State University afirmă că mulți tineri au o viziune depășită despre ce înseamnă să fii contabil.
„Contabilii nu mai lucrează cu foi de calcul pe hârtie. Sarcinile repetitive au fost preluate de tehnologie, iar profesia s-a orientat spre luarea deciziilor strategice, asistate de AI.”
Totuși, tendințele par să se schimbe. La OSU, 98% dintre absolvenții de contabilitate își găsesc un loc de muncă în domeniu, iar salariile sunt cele mai mari înregistrate vreodată pentru o specializare din școala de business.
Pe măsură ce tot mai mulți tineri din Generația Z pun accent pe securitatea locului de muncă, în detrimentul flexibilității, contabilitatea ar putea deveni o alegere tot mai populară — mai ales dacă se vor reduce barierele birocratice pentru obținerea certificărilor profesionale.