Stiri TV

Fostul ministru al Energiei din 2014 dezvăluie cine ia deciziile în cazul deversării unui râu


Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei în perioada martie – decembrie 2014 în Guvernul Ponta, a explicat că instituția care ia decizii în cazul deversării unui râu este Administrația Națională Apele Române, aflată sub autoritatea Ministerului Mediului, iar dispozițiile de deversare emise de ANAR sunt puse în aplicare de sucursalele companiilor energetice fără că acestea să aibă dreptul de a se opune.

El a subliniat că nu a fost consultat și nu a participat niciodată la o decizie de deversare a unui râu.

„Nicio societate din energie nu ia decizii privind uzinarea sau deversarea unor ape ale vreunui râu, nici conducerea societăților și nici ministerul energiei”, a scris, pe Facebook, Răzvan Nicolescu.

Există convenții semnate de companiile din energie cu Regia Apelor Române care trebuie puse în aplicare și care sunt foarte tehnice, a continuat el.

Agregatele energetice trebuie protejate de viituri, iar Apele Române au grijă de acest lucru. Orice metru cub de apă uzinată este plătit de companiile din energie.

Există o convenție internațională de exploatare a Dunării, spune fostul ministru

„În cazul Dunării există și o Convenție Internațională de Exploatare care trebuie aplicată, pentru fiecare râu existând zone inundabile în caz de nevoie.

Niciodată nu am fost consultat și nu am participat la vreo decizie de deversare a vreunui râu pentru că sunt chestiuni foarte tehnice care nu au legătură cu domeniul energetic, Apele Române fiind sub autoritatea Ministerului Mediului.

Niciodată nu am intervenit în deciziile operaționale ale vreunei companii, chiar și cazul celor care nu erau sub administrare judiciară/specială”, susține fostul membru al Guvernului.

El a subliniat că afirmațiile sale nu au tentă politică și nici nu vrea să se implice în dezbaterea electorală din această perioadă.

Cum a pornit scandalul inundațiilor

Candidatul independent la alegerile prezidențiale, cu sloganul „România pe primul loc”, a spus miercuri, într-un podcast moderat de Robert Turcescu, că are cetățenia sârbă pentru că în 2014 i-a „ajutat cu o chestie extraordinară”. El susține că atunci a dat „ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier”, ca să nu se inunde Belgradul.

„Mi-au dat-o pentru că i-am ajutat cu o chestie extraordinară, pe care o să o scriu în cartea mea de memorii. În timpul inundațiilor, am dat eu ordin peste structurile românești să deschidă valea de la Porțile de Fier și-n felul ăsta nu s-a inundat Belgradul. S-a inundat doar o suburbie, dar dacă nu deschideam Porțile de Fier, se inunda Belgradul”, a spus Victor Ponta.

Întrebat de ce autoritățile din România nu voiau să deschidă valea de la Porțile de Fier, Victor Ponta a spus că „pentru că se inunda partea românească”.

„Și s-a inundat. Dar am vorbit cu ISU (n.red.: inspectoratele pentru situații de urgență), am mutat oamenii, am dat despăgubiri repede. N-ați aflat nimic voi, presa”, a detaliat Ponta.

Victor Ponta este convins că atunci a luat decizia corectă, de a salva Belgradul de la inundații. „Băi, e Belgradul! E Belgradul unde Iancu de Hunedoara l-a bătut pe Mahomed Cuceritorul! Cum să zic, da, mă, inundați Belgradul ca să salvăm cetatea lui Dinescu? Crama lui Dinescu… Lasă că s-a refăcut crama, e foarte bună. Cam așa fost”, a explicat candidatul la prezidențiale.

El a spus că după acel episod președintele sârb i-a acordat cetățenia, iar Parlamentul a aprobat decizia: „Mă gândeam că nu mai fac politică. Îmi place Belgradul și-mi place Serbia foarte tare”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button