‘Flota fantomă’ a Rusiei pune pe jar UE. Kaja Kallas trage un semnal de alarmă și promite măsuri mai dure după sabotajul din Marea Baltică
Uniunea Europeană a avertizat luni în privinţa aşa-numitei „flote fantomă” a Rusiei şi s-a angajat să ia măsuri mai dure după sabotarea unui cablu submarin în largul Finlandei, relatează dpa, conform AGERPRES.
UE va întreprinde „acţiuni mai puternice pentru a contracara riscurile pe care le presupun aceste nave”, a declarat şefa diplomaţiei UE într-un interviu pentru ziarul Die Welt publicat luni.
„Flota fantomă a Rusiei ameninţă mediul şi finanţează bugetul războiului Rusiei”, a spus Kallas, adăugând că vasele în cauză sunt suspectate de acte de sabotaj.
Cablul submarin Estlink 2 dintre Estonia şi Finlanda a încetat să funcţioneze miercuri, în urma a ceea ce autorităţile finlandeze au suspectat că este posibil să fi fost un act de sabotaj.
După acest incident, petrolierul Eagle S, sub pavilionul Insulelor Cook, a cărui ancoră se crede că a avariat cablul, a fost arestat.
Potrivit UE, nava ar putea face parte din aşa-numită „flotă fantomă”, formată din petroliere şi alte nave pe care Rusia le foloseşte neoficial pentru a ocoli sancţiunile referitoare la transportul de petrol de exemplu.
Kaja Kallas, fost premier al Estoniei, a spus că numărul de sabotaje a crescut puternic în Europa după ce Rusia şi-a început războiul împotriva Ucrainei în februarie 2022.
„Recentele tentative de sabotaj din Marea Baltică nu sunt incidente izolate; ele formează un tipar deliberat care are drept scop să ne avarieze infrastructura digitală şi energetică”, a adăugat ea.