Fitch confirmă ratingul Ford Otosan la BB plus, cu perspectivă stabilă
Fitch Ratings a confirmat vineri ratingul Ford Otomotiv Sanayi A.S. (Ford Otosan) pe termen lung în valută la „BB plus”, cu perspectivă stabilă, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară, potrivit Agerpres.
Confirmarea reflectă opinia Fitch conform căreia profilul individual de credit (SCP) al Ford Otosan s-a înrăutăţit la „bb”, de la „bb plus”, în urma vânzărilor mai slabe.
Ratingul pe termen lung al Ford Otosan nu este limitat de plafonul de ţară deoarece Fitch aplică plafonul de ţară al României („BBB plus”) în loc de cel al Turciei („BB minus”), unde este sediul oficial, pentru a reflecta operaţiunile companiei în mai multe ţări.
Fitch apreciază că profilul individual de credit al Ford Otosan s-ar putea confrunta cu presiuni în cazul condiţiile incerte de pe pieţele din Europa şi Turcia, în următoarele 12-18 luni, după o performanţă mai slabă decât se estima în 2024.
Pe fondul inflaţiei ridicate din Turcia, Fitch se aşteaptă ca Ford Otosan să treacă costurile de producţie din Turcia către volumele de export, reflectate în preţuri unitare de vânzare mai mari. Agenţia se aşteaptă la o marjă EBITDA de 6,5% în 2025, faţă de un nivel estimat anterior de 7,4%.
Fitch crede că Ford Otosan este de importanţă strategică pentru Ford Motor Company (FMC), firma mamă din societatea mixtă, producând 76% din vehiculele comerciale uşoare Ford şi o treime din automobilele din Europa, şi furnizând un avantaj din punct de vedere al costurilor datorită forţei de muncă mai ieftine din România şi Turcia
Agenţia se aşteaptă ca Ford Otosan să aibă o importanţă mai mare, în condiţiile în care FMC îşi reduce unităţile de producţie din Europa.
Exporturile de vehicule comerciale uşoare (LCV) ale Ford Otosan au ajuns la 384.000 în 2024, un avans de 24,7% de la 308.000 în 2023, uşor sub previziunile anterioare ale Fitch, dar peste nivelul general de pe piaţa europeană, unde s-a înregistrat o creştere a înmatriculărilor de 6,5% pe acest segment.
Cu o capacitate de producţie care au urma să depăşească anul acesta 900.000 de unităţi, Ford Otosan este printre producătorii principali pe segmentul LCV, comparativ cu Renault, Stellantis şi VW.
Ford Otosan este o societate mixtă între Koc Holding (41%) şi Ford Motor Company (41%), iar restul acţiunilor se tranzacţionează la bursă.
În martie 2022, Ford Motor Company a transferat proprietatea fabricii de la Craiova către partenerul său Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa.