Explicația acestui fenomen neobișnuit pentru luna aprilie
În aproape toată Europa, inclusiv în România, au fost înregistrate temperaturi total neobișnuite pentru luna aprilie. Conform meteorologilor, acest val de frig se datorează unei zone extinse de înaltă presiune care a plecat de deasupra Mării Nordului, care a permis aerului arctic foarte rece să se pătrundă în sudul Europei în weekend, iar acum se îndreaptă către restul continentului, informează The Guardian.
În România, valul de frig a adus cu sine ninsori, lapoviță și ploi, dar și temperaturi cu mult mai scăzute decât media anuală.
Frigul a început să se facă simțit sâmbătă în țări precum Polonia și Lituania, care au înregistrat în timpul zilei temperaturi maxime de 11C și, respectiv, 6C, comparativ cu temperaturile maxime de 21C și 18C din ziua precedentă.
Pe măsură ce săptămâna avansează, frigul se va răspândi mai mult, cu temperaturi cu aproximativ 5-10C sub medie din Rusia până în Germania și din Estonia până în sudul Italiei și al Greciei. Acest lucru înseamnă temperaturi maxime cu o singură cifră în cea mai mare parte a Europei de Est, cu maxime în jur de 10 grade în Grecia. Regiunile muntoase vor avea, de asemenea, temperaturi maxime sub zero grade, fiind posibile unele ninsori.
În Vestul Europei este ceva mai bine
În vestul Europei, temperaturile vor fi cu aproximativ 5°C peste medie, sub un curent de aer mai sudic. În Franța și Spania, maximele diurne se vor situa în jur de 20 de grade Celsius, iar în Regatul Unit vor fi în jur de 10 grade Celsius.
Părțile centrale și estice ale SUA continuă să se confrunte cu furtuni, inundații și tornade, în timp ce un sistem de joasă presiune se deplasează spre est și au fost raportate cel puțin 16 decese.
La vest de vremea instabilă s-a dezvoltat un sistem de înaltă presiune cu un panou rece dinspre nord, care a traversat statele sudice și nordul Mexicului, în timp ce temperaturile au scăzut cu peste 10°C sub medie. Se preconizează că acest panou rece se va propaga spre est pe parcursul acestei săptămâni, aducând un răgaz de la vremea severă în statele centrale și estice.
Un sistem de joasă presiune s-a consolidat deasupra Insulelor Canare săptămâna trecută și a fost denumit furtuna Nuria de către serviciul meteorologic spaniol, devenind a 14-a furtună cu nume în Spania, în acest sezon.
Insula La Palma a avut parte de cele mai rele condiții meteorologice, cu rafale de peste 100 km/h (60 mph) și peste 30 mm de ploaie într-o oră. Furtuna Nuria s-a deplasat apoi spre nord-est, spre Spania și Portugalia, aducând în continuare ploi și vânturi puternice.