Există riscul ca Rusia să ajungă la gurile Dunării
Șeful Statului Major al Apărării din România, Gheorghiță Vlad, și-a exprimat îngrijorarea crescândă cu privire la o amenințare mai mare din partea Rusiei, afirmând că pericolul actual e mai mare decât în urmă cu doi-trei ani.
Vorbind pentru cei de la Pro TV, el a subliniat că cu cât conflictul din Ucraina continuă mai mult cu atât riscurile de securitate pentru România devin mai mari. Vlad a menționat că există o teamă vizibilă că Rusia s-ar putea folosi de un acord de pace pentru a se reînarma și a se pregăti pentru noi conflicte, fiindcă Moscova nu și-a abandonat vreodată ambițiile de a-și recâștiga influența asupra teritoriilor controlate de Uniunea Sovietică.
Există riscul ca Rusia să ajungă la gurile Dunării
Referitor la obiectivele Rusiei, Vlad a recunoscut că e tot mai posibil ca Moscova să urmărească să ajungă la gurile Dunării, un scenariu pe care el l-a apreciat drept „probabil”. El a mai explicat că Rusia aspiră demult să aibă acces la mările calde, fapt care ar modifica semnificativ dinamica puterii regionale.
Vlad a mai menționat discuții din NATO cu privire la capacitatea Rusiei de a contesta coeziunea alianței. Există temeri că Rusia ar putea provoca o situație care ar putea declanșa Articolul 5 al tratatului NATO, care obligă toate statele membre să apere o țară atacată prin orice mijloace necesare, inclusiv forța militară.
Armata României este vulnerabilă
Pe lângă amenințările externe în creștere, Vlad a subliniat și vulnerabilitatea armatei române. A evidențiat tancurile sovietice învechite T-55, în dotarea a trei din cele cinci batalioane de tancuri ale României, drept o slăbiciune apreciabilă. Aceste tancuri sunt inadecvate pentru războiul modern, iar România încearcă să rezolve această problemă prin programe de înarmare. A fost deja semnat un contract pentru un batalion de tancuri Abrams SEP v3 de ultimă generație, fabricate în SUA, pentru a le înlocui.
O altă problemă a armatei române e artileria, care include tunuri și puști de calibrul 152, în timp ce standardul NATO e calibrul 155. Această nepotrivire înseamnă că România ar putea întâmpina dificultăți în a primi sprijin din partea aliaților NATO în caz de conflict, întrucât muniția necesară nu ar fi compatibilă cu armamentul existent al României.
Sursa: Novinite, în traducerea Rador Radio România