Știrile Zilei

‘Europenii știu să se distreze’. Cum loveşte UE în baza electorală a lui Trump, ca răspus la tarifele vamale


Răspunsul UE la decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife vamale reciproce tuturor partenerilor comerciali ai SUA poate părea mai puțin agresiv decât s-ar fi așteptat unii, dar vine cu o doză de creativitate, lovind acolo unde doare mai tare, scrie Politico.

Potrivit unui document intern consultat de Politico, Comisia Europeană ia în calcul impunerea unor tarife de până la 25% asupra unei game largi de exporturi americane în valoare de aproximativ 22,1 miliarde de euro, conform importurilor UE din 2024.

Lista include produse agricole și industriale obișnuite, precum soia şi carne (Louisiana), carnea de vită (Kansas și Nebraska), piese auto (Michigan), tutun (Florida) și produse din lemn (Carolina de Nord, Georgia și Alabama), sectoare americane care depind puternic de exporturile transatlantice.

Țările membre urmează să voteze miercuri noile tarife, fără să se aștepte opoziție semnificativă

Se pare că experții în comerț ai UE au adăugat un strop de creativitate în interpretarea codurilor vamale, combinând expertiza tehnică cu un soi de agresivitate pasivă, cu scopul de a lovi în baza electorală a lui Trump, adică în statele republicane, roşii. Țările membre urmează să voteze miercuri noile tarife, fără să se aștepte opoziție semnificativă, scrie sursa citată.

După aprobarea listei, o primă serie de tarife, pe produse precum merișoarele și sucul de portocale, reintroduse după ce fuseseră suspendate în 2021, va intra în vigoare pe 15 aprilie. Apoi, pe 16 mai, va intra în vigoare o taxă de 25% pentru un al doilea val de produse importate precum oțelul, carnea, ciocolata albă și polietilena.

În final, o taxă de 25% pe migdale și soia va fi aplicată începând cu 1 decembrie. În total, tarifele europene vor lovi exporturi americane în valoare de până la 13,5 miliarde de dolari din statele republicane, potrivit unei analize Politico bazate pe date comerciale din 2024.

Tarifele europene vor afecta un sector deja slăbit

SUA este al doilea cel mai mare producător și exportator de soia din lume, iar tarifele europene vor afecta un sector deja slăbit de măsurile de represalii ale Chinei, de concurența globală tot mai mare și de scăderea prețurilor.

Mai mult: 82,5% din exporturile americane de soia către UE provin din Louisiana, statul natal al președintelui Camerei Reprezentanților, Mike Johnson.

Nu e de mirare că producătorii americani de soia au criticat vehement agresivitatea comercială a lui Trump luna trecută, cerând administrației „să reconsidere tarifele impuse Canadei, Mexicului și Chinei, precum și cele planificate”. Până acum, îintește nsă, președintele a transmis că „nu ia în calcul” suspendarea noilor tarife.

Alte exporturi pe care le țintește UE

UE țintește și alte exporturi din state republicane: carne de vită din Kansas și Nebraska, carne de pasăre din Louisiana, piese auto din Michigan, țigări din Florida și produse din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama.

Deși Comisia a scos whisky-ul din lista finală după presiunile Franței, Italiei și Irlandei, alte produse de nișă menite să provoace disconfort au fost incluse:

– înghețată din Arizona

– batiste din Carolina de Sud

– pături electrice din Alabama

– cravate și papioane din Florida (cu excepția celor din mătase, pe care statul democrat California le poate furniza cu drag)

– mașini de spălat din Wisconsin

Pastele din Florida și Carolina de Sud vor fi fi și ele vizate de tarife, ceea ce, cel mai probabil, va face Italia fericită, fiind gata să acopere golul de pe piață. În final, lenjeria pentru femei din Ohio și Kentucky, un favorit al Comisiei încă din prima propunere, a fost păstrată; la fel și cea pentru bărbați, deși aceasta provine în mare parte din state democrate.

Războiul comercial declanșat de Trump vine cu un cost semnificativ pentru Washington, întrucât Canada și China au răspuns cu propriile tarife

În total, măsurile luate de China, Canada și UE afectează aproape 90 de miliarde de dolari din exporturile americane. Beijingul s-a concentrat în special pe produsele agricole, impunând tarife de 15% pe pui, grâu și porumb și de 10% pe soia, carne, fructe și alte produse agricole.

Canada, pe de altă parte, a introdus două serii de tarife, 25% pe o serie de produse agroalimentare și alte 25% pe produse din oțel și aluminiu.

UE, la rândul său, a transmis că nu va ceda presiunilor lui Trump, dar rămâne deschisă negocierilor. Luni, blocul comunitar a propus un acord „zero la zero” privind tarifele pentru bunuri industriale, incluzând automobile, medicamente, produse chimice, mase plastice și echipamente.

Trump, însă, a respins oferta, spunând că nu este suficientă și cerând țărilor UE să cumpere produse energetice americane în valoare de 350 de miliarde de dolari, ca să „elimine deficitul comercial într-o săptămână”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button