Meteo

Europa se pregătește de furtuni. Țara unde va fi cod roșu de vijelii. Ce se întâmplă în România


Un ciclon mediteranean aduce furtuni și vijelii de cod roșu în Polonia, cu averse de 70l/mp, grindină și vijelii cu rafale de vânt de 70 km/h. Un cod portocaliu este în vigoare în Germania și Serbia și este cod galben în vestul României, precum și în restul țărilor din sudul și sud-estul Europei.

În România, ANM a emis joi un cod galben de furtuni, grindină și vânt puternic, valabil până diseară la ora 21:00.

În Banat, Crișana și vestul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…60 km/h), vijelii și căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Astfel de fenomene se vor semnala izolat și în restul teritoriului

Vineri, 25 aprilie, vremea va fi instabilă local în zonele montane și în sud-estul țării.

În Capitală, joi, vremea va fi deosebit de caldă, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 25 de grade.

Anul trecut, ciclonul Boris a făcut ravagii în centrul Europei dar și în România

Inundațiile devastatoare produse de Ciclonul Boris în România, Polonia, Cehia, Austria și Italia au fost agravate mult de schimbările climatice și oferă o privire clară asupra viitorului Europei, continentul cu cea mai rapidă încălzire din lume, spun oamenii de știință.

Ciclonul Boris a devastat țări precum Polonia, Cehia, România, Austria și Italia, ducând la cel puțin 24 de morți și pagube de miliarde de euro. Grupul World Weather Attribution (WWA) a constatat că perioada de patru zile, cât a ținut furtuna, a fost cea mai ploioasă înregistrată vreodată în Europa Centrală și este în mare parte consecința schimbărilor climatice.

Partea bună este că furtuna a fost bine prognozată, ceea ce înseamnă că unele regiuni au fost mai bine pregătite pentru aceasta, evitând probabil mai multe decese.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button