Europa este lovită în plin
Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife uriașe pentru principalii parteneri economici ai SUA, iar reacțiile din piețele internaționale descriu tabloul unui haos perfect. Cel mai puternic afectată de noile tarife este tocmai Europa, în special industria de apărare, informează Nexta.
It’s a catastrophe! U.S. tariffs have hit the entire world — but Europe’s defense industry is suffering the most
European stock markets opened with sharp declines following the plunge in Asia. Trump’s tariffs have disrupted global arms manufacturing supply chains, causing a… pic.twitter.com/Nal8QYsarm
— NEXTA (@nexta_tv) April 7, 2025
Piețele bursiere europene au deschis cu scăderi puternice, urmând prăbușirea din Asia. Tarifele lui Trump au perturbat lanțurile globale de aprovizionare pentru producția de armament, provocând o prăbușire a acțiunilor din sectorul apărării.
Cea mai afectată a fost Rheinmetall AG din Germania – în scădere cu 27%. Acțiunile Thales SA din Franța, Rolls-Royce din Marea Britanie, Hensoldt AG din Germania, Leonardo SpA din Italia și Saab AB din Suedia s-au prăbușit, de asemenea.
Șocuri în serie, în toată lumea:
- Toate operațiunile bancare la bursa din Franța au fost oprite după o scădere a pieței de 6,5%.
- Indicele bursei din Moscova a scăzut sub 2 700 de puncte pentru prima dată din 25 decembrie 2024.
- Criptomonedele se prăbușesc.
- Moneda crypto a lui Donald Trump a pierdut exact 90% din valoarea sa maximă.
- Prețul petrolului rusesc a scăzut cu 25% sub nivelul prevăzut în bugetul de stat. Prețul țițeiului Urals s-a apropiat de 50 de dolari pe baril.
- Bursa din Taiwan a închis în scădere cu 9,7% – un record istoric.
- Acțiunile chineze au scăzut cu 13,74%, marcând cea mai proastă zi de la 5 iunie 1989.
- Acțiunile Alibaba au închis cu o pierdere de 19% în Hong Kong – cea mai proastă zi din istoria companiei.
Donald Trump: Uneori trebuie să iei un medicament
Preşedintele Donald Trump a apelat luni la social media pentru a susţine că SUA se află într-o poziţie economică puternică, în ciuda faptului că pieţele americană şi globală s-au prăbuşit, şi pentru a arăta cu degetul China, care „nu a ţinut cont” de avertismentul său, relatează CNN şi The Guardian.
„Preţurile petrolului sunt în scădere, ratele dobânzilor sunt în scădere (Fed, care se mişcă lent, ar trebui să reducă ratele!), preţurile alimentelor sunt în scădere, NU există INFLAŢIE, iar SUA, mult timp jefuită, aduce acum miliarde de dolari pe săptămână de la ţările abuzatoare ca urmare a tarifelor care sunt deja în vigoare”, a scris Trump pe reţeaua sa Truth Social.
Preşedintele american susţine că ţara va câştiga miliarde de dolari din tarifele pe care le-a impus altor ţări, chiar dacă bursa se confruntă cu cel mai prost început al unui mandat prezidenţial din istoria modernă, notează CNN.
„Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că cel mai mare jefuitor dintre toţi, China, ale cărei pieţe se prăbuşesc, tocmai a majorat tarifele cu 34%, pe lângă tarifele sale ridicol de ridicate pe termen lung (plus!), fără să ţină cont de avertismentul meu pentru ţările abuzatoare de a nu riposta. A făcut-o destul, timp de decenii, profitând de Statele Unite cele bune! „Liderii” noştri din trecut sunt de vină pentru că au permis ca acest lucru, şi multe altele, să se întâmple ţării noastre. MAKE AMERICA GREAT AGAIN!” a continuat Trump în postarea sa.
Duminică, la bordul Air Force One, Trump a declarat că nu doreşte ca „totul să se ducă de râpă”, dar a subliniat că „uneori trebuie să iei medicamente pentru a te face bine”.
Administraţia sa a trimis însă semnale contradictorii în ceea ce priveşte posibilitatea de a mai negocia politicile sale comerciale.
The Guardian a făcut o „verificare a adevărului” pentru ceea ce a scris luni Trump pe Truth Social. El are dreptate în ceea ce priveşte preţul petrolului, care a scăzut cu 2,5% luni, afectat de temerile privind recesiunea. Ratele dobânzilor, măsurate prin randamentele obligaţiunilor de trezorerie americane, au scăzut, de asemenea, ceea ce va reduce costul emiterii de noi datorii. „FĂRĂ INFLAŢIE” este totuşi exagerat – rata inflaţiei a crescut cu 2,8 % în perioada de un an, până în februarie, iar preţul alimentelor pentru gospodării a crescut cu 1,9 % în ultimele 12 luni. De asemenea, SUA nu vor „încasa” miliarde de dolari pe săptămână din noile tarife, deoarece acestea sunt plătite de companiile şi persoanele fizice americane atunci când importă bunuri. În ceea ce priveşte pieţele din China, ele au scăzut luni, într-adevăr, aşa cum s-a întâmplat peste tot, indicele CSI 300 pierzând peste 7%.