Știrile Zilei

‘Eu sunt cea care încurcă rău sistemul!’


Într-un interviu acordat agenției news.ro, Elena Lasconi promite o reformă profundă a serviciilor de informații din România și acuză sistemul că „a blocat” anchete esențiale privind intervențiile externe în alegerile prezidențiale anulate din toamna trecută.

Elena Lasconi își asumă misunea de „curățenie generală” în statul român. „Curățenie generală” era o formulă folosită de susținătorii lui Călin Georgescu pe TikTok, pentru a sugera inițialele favoritului lor fără să fie cenzurați.

„Nu sunt șantajabilă, nu am cedat la presiunile sistemului”, a declarat aceasta. În opinia sa, anularea alegerilor din 2024 a fost posibilă și pentru că instituțiile statului — de la SRI, ANCOM, CNA, până la AEP — nu și-au făcut datoria. Lasconi susține că președintele poate deveni un garant al transparenței, propunând audieri publice pentru numirea șefilor din serviciile de informații.

Ea acuză existența unor rețele de influență ce protejează vechi structuri de putere, făcând referire inclusiv la candidați cu legături în fostul regim comunist. „Cel mai greu este să faci curățenie. Toți vorbesc în șoaptă, dar nimeni nu are curajul să vorbească răspicat. Eu o voi face.”

Fragmentul din interviul news.ro:

Matei Udrea: S-a făcut multă vâlvă pe seama anulării alegerilor de astă-toamnă, s-a spus că a fost intervenţie rusească, s-a spus că s-au întâmplat tot felul de lucruri. Totuşi, vedem că avem aceleaşi conduceri la serviciile secrete, aceeaşi conducere la Ministerul de Interne…

Elena Lasconi: …la ANCOM…

Matei Udrea: Şi la ANCOM. Absolut toate instituţiile şi-au păstrat conducerea, nimeni n-a plătit. Ceea ce, într-un stat normal, ar fi ridicat nişte semne de întrebare. Dacă au fost nişte vulnerabilităţi atât de mari, de ce oamenii aceia sunt în continuare toţi în funcţii? Ce veţi face cu serviciile secrete, dacă ajungeţi preşedinta României? Foarte mulţi dintre interlocutorii cu care am făcut interviuri în ultimele luni au vorbit mai degrabă de imixtiunea unor rezervişti şi a unor părţi ale instituţiilor de forţă în alegerile de astă-toamnă.

Elena Lasconi: Păi, deja atât s-a discutat despre anularea alegerilor de anul trecut… Şi pe mine mă deranjează faptul că noi plătim zeci de mii de oameni în toate instituţiile astea care ar trebui să ţină ţara în siguranţă şi ca să nu fi avut surpriza pe care am avut-o anul trecut. Spun surpriză deoarece alegerile s-au anulat pentru că un candidat, mai exact Georgescu, ar fi făcut campanie ilegală cu două zile înainte de ziua votului. Dar eu am jucat cinstit. Eu nu înţeleg de ce până acum instituţiile statului pe care noi le plătim din banii noştri – plătim aceşti zeci de mii de oameni care lucrează în instituţiile care ar trebui să ne ţină în siguranţă – nu au făcut treabă şi nu au venit cu nişte răspunsuri. De ce au lăsat să se inflameze mişcările neolegionare? De ce nu ne-a spus nimeni despre asta? De ce a fost un dezmăţ total în online, iar ANCOM şi CNA îşi pasau responsabilitatea de la unii la alţii? Nu înţeleg de ce Autoritatea Electorală Permanentă nu a verificat parcursul banilor! „Follow the money“ („Urmează banii“, expresie folosită de jurnaliştii de investigaţii şi care desemnează modalitatea de a ajunge la adevăraţii beneficiari ai infracţiunilor – n. red.), nu? Când cineva îţi declară, atunci când îşi depune candidatura, că a avut zero costuri cu campania electorală, asta trebuie să îţi pună nişte mari semne de întrebare! De aceea i-am rugat foarte mult, am făcut apel la instituţiile statului ca anul acesta să fie atenţi la toţi candidaţii, inclusiv la cei cărora nu le dau sondajele nicio şansă, la cei care sunt la 0,0 nu ştiu cât. Deci, uitaţi-vă la toţi şi urmăriţi banii, pentru că Rusia nu o să stea, dacă într-adevăr a fost o intervenţie a Rusiei, pentru că noi nu am văzut dovezi! A, că vedem acum nişte anchete care nu sunt finalizate… Nu am văzut dovezi la momentul respectiv! Tocmai de aceea s-a inflamat şi mai mult societatea românească, tocmai de aceea Georgescu a crescut de la 20%, dacă aceste sondaje sunt reale, la 40 şi ceva la sută, chiar 48% a avut într-un sondaj. Pentru că oamenii nu au primit răspunsuri! Nimeni nu a primit răspunsuri. Şi atunci, normal că laşi loc la speculaţii.

„Vreau să reformez instituţiile. Categoric că numirea şefilor de servicii este extrem de importantă. Aş face dezbateri publice, să aibă toată lumea acces la audieri“

Matei Udrea: Bun, dar în cazul în care ajungeţi preşedinte în luna mai, ce veţi face cu aceste instituţii de forţă care vedem că nu şi-au făcut treaba? Ce aveţi în plan? Îi păstraţi pe cei de acum, reformaţi instituţiile, aduceţi alţii?

Elena Lasconi: Vreau să reformez instituţiile şi să avem oameni capabili, nu oameni care au carnet de partid! Avem nevoie de profesionişti şi nu ne mai putem juca cu asta, mai ales în contextul geopolitic în care noi trăim acum. Şi categoric că numirea şefilor de servicii este extrem de importantă. Pentru asta e nevoie de negocieri şi cu partidele parlamentare, pentru că trebuie să treacă prin Parlament. Dar eu sunt convinsă că noi putem să ajungem la un punct comun dacă vorbim despre un profesionist în domeniu. Deci nu ne mai putem juca. E de văzut şi cine există în servicii, că poate există, cum aţi spus dumneavoastră, şi oameni ai sistemului vechi. Trebuie văzut ce se întâmplă acolo. Dar nu ai cum să reformezi o instituţie dacă nu ai un om priceput care să îşi şi dorească să facă lucrul acesta.

Matei Udrea: Aveţi astfel de oameni?

Elena Lasconi: Da. Dar, oricum, aş face apel – pentru că nu le ştiu eu pe toate şi dacă spune cineva că preşedintele le ştie pe toate, minte – la toate partidele pro-europene să vină cu mai multe propuneri. O să vin şi eu cu propunerile mele, o să cântăresc lucrurile astea. Eu aş face la fel cum am spus şi în cazul judecătorilor Curţii Constituţionale, aş face dezbateri publice, adică să se vadă care sunt competenţele pe care le are persoana respectivă. Dezbateri publice înseamnă să aibă acces toată lumea la acele audieri.

Matei Udrea: N-aş vrea să insist foarte tare pe subiectul ăsta, dar nu pot să nu vă întreb dacă aţi văzut acel interviu cu Silviu Predoiu, şef al SIE până în 2018, acum candidat şi el la prezidenţiale, care a spus că el a fost foarte fericit pe vremea lui Ceauşescu, că nu ştie să fi fost represiune sau cenzură. El însuşi a intrat în Securitate prin 1987. Tipul ăsta de oameni au condus serviciile şi poate că încă le mai conduc.

Elena Lasconi: Cel mai greu e să faci curăţenie. Şi când spui asta, toată lumea vorbeşte că sunt nereguli, dar nimeni nu vorbeşte cu voce tare. Şi eu cred că preşedintele are o tribună foarte importantă ca să facă să se vorbească despre lucrurile astea. În primul rând ar trebui să admitem că am ascuns mult gunoi sub preş. Nu numai că ar trebui să scoatem gunoiul de sub preş, dar ar trebui să scoatem gunoiul din toată ţara, pentru că oamenii au ajuns la limita răbdării după 35 de ani în care au văzut că ţara asta este condusă numai de corupţi, numai de politicieni care au furat cât au putut şi au făcut numai pentru ei. Şi nu sunt trataţi cu respect. Pentru că cel mai tare să ştiţi că îi doare lipsa de respect pe oameni! Spitale, şcoli, justiţie…

Matei Udrea: Aşa este, dar legat de lucrurile astea, punem de pază nişte oameni care au în continuare vederi ceauşiste şi pro-ruse.

Elena Lasconi: Eu nu voi face asta!

„Eu nu înţeleg, am văzut recent că existau nişte informaţii date probabil de SRI de vreo 2 ani, că erau nu ştiu câte zeci de conturi. Adică le urmăreau! Unde s-au blocat astea? Cine le-a blocat şi de ce le-a blocat? Răspunsurile astea le putem obţine doar dacă ajung eu preşedinte“

Matei Udrea: Da, dar veţi fi un preşedinte care, la fel ca şi ceilalţi preşedinţi, veţi fi înconjurată tot de aceşti oameni din servicii. V-aţi gândit că o să ajungeţi să fiţi şi dumneavoastră, vrând-nevrând, manipulată pentru a păstra actualul status quo?

Elena Lasconi: În niciun caz! În niciun caz! Eu cred că dintre toţi candidaţii, şi de anul trecut, şi de anul ăsta, eu sunt cea care încurcă rău sistemul! Tocmai pentru că nu sunt şantajabilă şi nu am cedat la presiunile sistemului şi îmi doresc foarte mult să facem curăţenie! O am drept exemplu pe Maia Sandu, pe care nu au reuşit să o manipuleze sau să o blocheze serviciile. Mai mult decât atât, am văzut un raport al serviciilor din Republica Moldova foarte profesionist făcut după alegerile prezidenţiale de acolo, ceea ce nu se poate spune despre serviciile din România! Eu nu înţeleg, am văzut în anchetele astea, care se fac acum, recent, că existau nişte informaţii date probabil de SRI de vreo 2 ani, că erau nu ştiu câte zeci de conturi. Adică urmăreau! Unde s-au blocat astea? Pentru că înseamnă că noi am avut nişte oameni care au lucrat! Au făcut ceva ! Dar cine le-a blocat şi de ce le-a blocat? Răspunsurile astea le putem obţine doar dacă ajung eu preşedinte. Dacă ajunge oricare altcineva, nu va fi aşa, pentru că mi-e foarte clar că e mâna sistemului şi cu candidaţii care au apărut ca ciupercile după ploaie, după anulare.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button