Diaspora

‘Este o jignire gravă pentru miile de români care organizează votul’


Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) condamnă categoric „valul de ştiri false” care circulă în spaţiul public, „Fake News” menite să submineze încrederea în procesul electoral din diaspora şi să manipuleze opinia publică. Preşedintele federaţiei, Daniel Tecu, afirmă că persoanele care trimit şi distribuie astfel de mesaje „ori sunt parte a unei campanii de victimizare nejustificată, ori sunt rău intenţionate”. „Prin astfel de mesaje se aduce o jignire gravă tuturor preşedinţilor de secţii de vot şi miilor de membri din secţiile din diaspora, care depun eforturi supranaturale şi stau trei zile la rând, câte 16 ore pe zi, pentru a face posibil votul în diaspora”, mai spune Tecu.

„În ultima vreme, a apărut un curent de «Fake News» conform căruia Ministerul Afacerilor Externe din România, prin consulatele din ţările unde sunt comunităţi mari de români, ar pregăti o campanie de manipulare a votului din diaspora în favoarea unui candidat. Aceste mesaje vehiculează, de asemenea, ideea că numărul buletinelor de vot din diaspora ar fi fost dublat pentru a servi acestei campanii şi că s-ar dori furtul de voturi pentru un anumit candidat”, afirmă Daniel Tecu, preşedintele FADERE.

Acesta consideră că persoanele care trimit şi distribuie astfel de mesaje ori sunt „parte a unei campanii de victimizare nejustificată, ori sunt rău intenţionate”.

„Vreau să afirm într-un mod categoric că prin astfel de mesaje se aduce o jignire gravă asupra tuturor preşedinţilor de secţii de vot, cât şi miilor de membri din secţiile de vot din diaspora, care depun eforturi supranaturale şi stau trei zile la rând, câte 16 ore pe zi, pentru a face posibil votul în diaspora”, afirmă Daniel Tecu, ărin intermediul unui comunicat de presă.

Preşedintele FADERE a reamintit publicului că „în diaspora, suportul tehnic al alegerilor este asigurat de diplomaţi din Ministerul Afacerilor Externe, care sunt apolitici, sunt persoane serioase şi bine pregătite”. Pe lângă aceştia, sunt implicaţi numeroşi membri din comunităţile româneşti, iar în fiecare secţie de vot sunt prezenţi reprezentanţi ai ambilor candidaţi, „care veghează ca nicio neregulă să nu se întâmple”.

Referitor la buna organizare a procesului electoral, preşedintele FADERE a precizat că „în acest moment sunt aproape 1.000 de secţii de vot în diaspora, distribuite în mod special acolo unde sunt comunităţi mari de români” şi la fiecare secţie sunt „suficient de mulţi membri încât, chiar şi dacă ar veni un număr însemnat de persoane, să poată face faţă”.

Alegerile prezidenţiale 2025 în diaspora se vor desfăşura pe o perioadă de trei zile, după cum urmează:

• Vineri, 16 mai, şi Sâmbătă, 17 mai: secţiile de votare din străinătate se deschid la ora locală 7:00 şi se închid la ora locală 21:00.
• Duminică, 18 mai: votarea începe la ora locală 7:00 şi se încheie la ora României 21:00.

Potrivit FADERE, există suficiente secţii de vot, suficienţi membrii la fiecare secţie de vot, suficient timp pentru ca toţi românii din diaspora să poată vota, totuşi cei care pot merge la vot vineri sau sâmbătă cu siguranţă vor găsi mai puţină aglomeraţie la vot.

„Recomand liderilor comunităţilor de români din diaspora să nu se lase atraşi în aceste campanii de manipulare. Scopul nostru este acela de a sprijini misiunile consulare pentru ca fiecare român din diaspora să îşi poată exercita dreptul la vot”, a subliniat Daniel Tecu.

Preşedintele FADERE a subliniat importanţa momentului electoral, considerând că aceste alegeri sunt „poate cele mai importante alegeri de la revoluţia din 1989 până acum”.

„Fiecare dintre noi trebuie să ne informăm bine şi să alegem acel candidat care să conducă bine România în acest context de crize multiple şi cu un război la graniţă, însă, în acelaşi timp, trebuie ca acest candidat să privească cu interes către problemele cu care românii din diaspora se confruntă. O mare parte dintre românii din diaspora economică îşi doreşte să se întoarcă în ţară şi de aceea este bine ca preşedintele care va fi ales să facă tot ceea ce poate în aşa fel încât România să primească aceşti români şi să le creeze forme prin care ei să se adapteze uşor în ţară”, a mai afirmat Daniel Tecu, preşedintele FADERE.

În urmă cu câteva zile, Ministerul Afacerilor Externe a respins ”afirmaţii false menite să manipuleze publicul şi să genereze nemulţumire, neîncredere şi ostilitate”, în legătură cu o presupusă influenţare a votului din diaspora.

În mediul online se specula că se dublează numărul buletinelor de vot în încercarea unei mobilizări pro-Nicuşor Dan. MAE a precizat că numărul secţiilor de votare şi al buletinelor de vot este acelaşi ca la primul tur al alegerilor prezidenţiale.

”Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de vehicularea prin postări social media a unor afirmaţii false menite să manipuleze publicul şi să genereze nemulţumire, neîncredere şi ostilitate, în scopul influenţării alegerilor. Acestea sunt similare afirmaţiilor false vehiculate cu privire la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Preşedintelui României”, a transmis, vineri, MAE, într-un comunicat de presă.

Potrivit oficialilor instituţiei, ”astfel de mesaje cu informaţii şi acuze false reprezintă încercări grave şi flagrante de manipulare a alegătorilor”.

Mesajul MAE se referă la postări din mediul online prin care se vehiculează o presupusă influenţare a votului din diaspora, prin dublarea numărului buletinelor de vot şi o presupusă mobilizare pro-Nicuşor Dan.

MAE precizează că cetăţenii români din străinătate vor vota în bune condiţii, votul în turul doi are loc tot pe durata a trei zile.

MAEesfăşurări a alegerilor în străinătate. MAE reaminteşte că partidele politice au desemnat, în secţiile de votare din străinătate, membri şi/sau observatori”, a mai transmis sursa citatră.

MAE a propus AEP un număr de 965 de secţii de vot, la care s-au prezentat la primul tur al alegerilor pentru desemnarea Preşedintelui României 973.129 cetăţeni români.

Pentru turul doi urmează să fie transmise 3.600.000 de buletine de vot.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button