Sport

Emisiile de CO2, reduse la jumătate faţă de ediţiile precedente


Emisiile de gaze cu efect de seră asociate Jocurilor Olimpice de la Paris-2024 au fost reduse la jumătate faţă de ediţiile precedente, în pofida impactului mai mare decât se preconiza al transportului aerian, potrivit cifrelor publicate miercuri de organizatori, relatează AFP.

„Astăzi, suntem foarte mândri să spunem că am redus amprenta de carbon a Jocurilor cu 54,6% faţă de ediţiile anterioare”, a declarat Georgina Grenon, director al «excelenţei de mediu» pentru Jocurile Olimpice de la Paris.

Organizatorii au calculat că amprenta de carbon a fost de 1,59 milioane de tone de echivalent CO2 (teqCO2).

Aceasta este mai mult sau mai puţin în conformitate cu „bugetul de carbon” stabilit (1,58 milioane teqCO2) şi în mare parte în conformitate cu obiectivul mai larg de a reduce la jumătate amprenta de carbon în comparaţie cu media ediţiilor de la Londra 2012 şi Rio 2016, care a fost de aproximativ 3,5 milioane teqCO2.

„Am depus eforturi considerabile în toate domeniile de organizare, până în ultimul moment”, a declarat Georgina Grenon.

În special, amprenta construcţiilor a fost limitată datorită utilizării în proporţie de 95 % a infrastructurilor existente sau temporare, spre deosebire de Cupa Mondială de fotbal din Qatar, mult criticată

Cu toate acestea, în timp ce emisiile totale au fost în general în conformitate cu previziunile, ponderea relativă a diferitelor componente a fost în cele din urmă destul de diferită de ceea ce fusese prevăzut iniţial.

Emisiile prevăzute au fost împărţite în trei treimi: o treime pentru călătorii, o treime pentru construcţii şi o treime pentru operaţiunile legate de jocuri (cazare, securitate, catering etc.).

În cele din urmă, aceste operaţiuni au reprezentat doar 18% din amprenta de carbon, datorită unor eforturi mai mari decât cele prevăzute, de exemplu în ceea ce priveşte energia (prin utilizarea reţelei de electricitate în locul generatoarelor) sau prin favorizarea închirierii anumitor echipamente.

Cu toate acestea, călătoriile s-au dovedit o povară mai mare decât se preconiza, reprezentând 53% din amprenta totală de carbon.

„Am bătut recorduri de vânzări de bilete, astfel încât am avut mai mulţi spectatori decât am planificat iniţial”, a subliniat Georgina Grenon. Printre aceştia s-au numărat mai mulţi spectatori non-europeni (12,1% din total): la fel de mulţi americani, brazilieni şi canadieni care au venit cu avionul şi, prin urmare, au emis o mulţime de CO2 pentru a ajunge aici.

Organizatorii se angajaseră, de asemenea, să finanţeze proiecte care să sechestreze sau să evite emiterea unei cantităţi de CO2 la fel de mari ca cea emisă, cum ar fi sistemele de gătit curat din Africa şi centralele solare din Senegal şi Vietnam.

„Ne-am luat angajamentul de a reduce plasticul la jumătate faţă de jocurile anterioare”, a mai amintit Georgina Grenon. „Şi astăzi, dacă facem comparaţie cu Londra, cu aceleaşi volume distribuite, suntem la -52% din plasticul de unică folosinţă în catering. Deci, ne-am ţinut promisiunea”, a subliniat ea.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button