Știrile Zilei

Efectul asupra Pământului ar fi devastator

Un nou studiu realizat de British Antarctic Survey a oferit cea mai detaliată hartă de până acum a Antarcticii, dezvăluind munți, albii de râuri antice și câmpii îngropate sub kilometri de gheață. Această descoperire oferă informații esențiale pentru oamenii de știință care studiază impactul schimbărilor climatice asupra continentului înghețat.

Antarctica, deși astăzi este acoperită de un strat de gheață gros de kilometri, a fost cândva un ținut luxuriant, plin de viață preistorică. Acum, datorită tehnologiilor avansate precum radarul, undele sonore și cartografierea gravitațională, cercetătorii pot vizualiza terenul ascuns sub gheață.

Noua hartă, cunoscută sub numele de Bedmap3, a fost realizată pe baza datelor colectate din 277 de studii diferite, incluzând măsurători realizate de avioane, sateliți și echipe de cercetare de la sol. Aceasta a permis completarea unor goluri majore din hărțile anterioare și a determinat cu mai mare precizie grosimea stratului de gheață din diferite regiuni.

Descoperiri remarcabile

Printre cele mai importante descoperiri ale studiului se numără localizarea celui mai gros strat de gheață din Antarctica. Inițial, se credea că acesta se află în Bazinul Astrolabului din Adélie Land, dar noua hartă a dezvăluit că, de fapt, cel mai gros strat de gheață se află la 76,052° sud, 118,378° est, unde un canion fără nume ascunde o grosime de gheață de 4.757 metri.

content-image

În plus, Bedmap3 a clarificat și structura geologică a regiunilor din jurul Polului Sud, Peninsulei Antarctice și Munților Transantarctici. Noile date arată că stratul de gheață al Antarcticii este mai gros decât se estimase anterior, iar acest lucru crește riscul topirii accelerate din cauza încălzirii oceanelor.

Ce se întâmplă dacă Antarctica se topește?

Cercetătorii estimează că volumul total al gheții antarctice este de 27,17 milioane de kilometri cubi, acoperind o suprafață de 13,63 milioane de kilometri pătrați. Dacă întreaga calotă glaciară s-ar topi, nivelul mării ar crește cu 58 de metri, ceea ce ar avea consecințe dramatice asupra țărmurilor din întreaga lume.

„Calota de gheață a Antarcticii este mai groasă decât ne-am dat seama inițial și are un volum mai mare de gheață situat pe un pat de stâncă sub nivelul mării. Acest lucru o face mai vulnerabilă la încălzirea oceanelor”, explică Peter Fretwell, cartograf la British Antarctic Survey.

content-image

O lume necunoscută, dar nu pentru mult timp

În timp ce Antarctica rămâne în mare parte un mister, tehnologiile moderne ne permit să explorăm și să înțelegem mai bine acest continent înghețat. Noile descoperiri aduc o perspectivă crucială asupra modului în care climatul în schimbare poate influența topirea ghețarilor și, implicit, nivelul mărilor la nivel global.

Cu fiecare studiu, continentul ascuns sub gheață își dezvăluie treptat secretele, ajutând oamenii de știință să anticipeze viitorul planetei noastre.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button