‘Educația financiară trebuie tratată ca o investiție prioritară, la fel ca autostrăzile’
Premierul Marcel Ciolacu a susținut vineri, la cea de-a treia ediție a Forumului Educației Financiare, organizată la sediul Băncii Naționale a României, că educația financiară trebuie să devină „o prioritate absolută”.
„Cred că nu putea exista un moment mai potrivit pentru a reflecta la tema educației financiare. Suntem martorii unei realități economice globale într-o brutală schimbare, care ne provoacă să fim extrem de atenți, informați și pregătiți. În ultima săptămână, bursele lumii au fost zguduite de volatilitate extremă, alimentată de escaladarea războiului tarifar global. Chiar și cei mai experimentați economiști și investitori se confruntă azi cu dificultăți în a anticipa evoluțiile viitoare. Acest moment de cumpănă ne arată că, în ziua de azi, a lua decizii fără o bază fundamentală de cunoștințe financiare, este cea mai proastă soluție. Înseamnă bani pierduți și viitor pus în pericol”, a declarat șeful Guvernului.
Premierul a subliniat importanța învățării timpurii a noțiunilor financiare, lăudând introducerea educației financiare în programa pentru gimnaziu și liceu, dar insistând că este nevoie de mai mult: o abordare practică, adaptată nevoilor tinerilor de azi. „Avem chiar și o Strategie Națională de Educație Financiară, până în 2030, dar este nevoie de o abordare mult mai aplicată, mai direct și mai bine adaptată modului în care comunică azi tinerii.”, a punctat Ciolacu.
El a prezentat exemple de bune practici din alte țări, precum Finlanda, unde copiii învață despre economisire încă din școala primară, sau Marea Britanie și SUA, unde educația financiară este integrată în discipline de bază și chiar impusă prin lege la nivel liceal.
Un efort comun: stat, profesori, mediul privat
Ciolacu a cerut investiții suplimentare în formarea cadrelor didactice și dezvoltarea de materiale moderne, relevante pentru elevi, dar și o colaborare strânsă cu sectorul privat și organizațiile non-guvernamentale. El a subliniat rolul crucial pe care Banca Națională a României și industria bancară îl pot juca în acest demers, dar a atras atenția că nu trebuie să fie lăsați singuri.
„Educația financiară nu este doar despre bani și nici doar despre școală. Este despre a oferi fiecărui tânăr și adult șansa unui viitor mai sigur și mai prosper. Este cheia pentru o Românie cu o economie modernă, competitivă și responsabilă”, a declarat premierul.
În opinia sa, educația financiară are și un rol fundamental în stimularea spiritului antreprenorial.
„O societate în care atât tinerii, cât și adulții, cunosc principiile gestionării banilor este una care încurajează inițiativa, inovația și dezvoltarea economică solidă. Prin educație financiară, oamenii înțeleg mai bine riscurile și oportunitățile economice, iar firmele conduse de antreprenori bine pregătiți devin parteneri de încredere pentru toți. Și trebuie să recunoaștem că în România există încă mult loc pentru îmbunătățire în privința cunoașterii și utilizarea produselor și serviciilor financiare, precum și a digitalizării. Dacă vrem să fim pregătiți pentru un viitor care ne aduce numeroase provocări și oportunități, trebuie să ne creștem competitivitatea la nivel european, să creștem gradul de inovare și de digitalizare a societății. Educația financiară este, așadar, nu doar un răspuns la provocările prezentului, ci și fundamentul unei societăți capabile să-și modeleze viitorul”, a continuat.
În încheiere, Marcel Ciolacu a comparat investiția în educație financiară cu cea în infrastructură: „Vă propun să privim educația financiară ca pe o investiție publică prioritară, așa cum construim azi autostrăzile. Este o investiție majoră în cunoaștere. Poate fi cea mai sigură și eficientă investiție pe care o facem ca națiune”.