Stiri TV

Economia mondială în pericol! Georgieva cere acțiuni rapide


Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a cerut ţărilor să acţioneze „rapid” pentru rezolvarea disputelor comerciale care ameninţă creşterea economiei mondiale, transmit AP şi Reuters, conform AGERPRES.

Impredictibilitatea provocată de campania agresivă a preşedintelui Donald Trump de a taxa importurile străine determină companiile să-şi amâne investiţiile, iar consumatorii sunt reticenţi cu cheltuielile. „Incertitudinea dăunează afacerilor”, le-a spus joi jurnaliştilor Georgieva, la conferinţa de presă din timpul reuniunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale (21-26 aprilie).

Declaraţia vine la două zile după ce FMI a înrăutăţit previziunile privind creşterea economiei mondiale în 2025. Organizaţia de creditare alcătuită din 191 de ţări, care caută să promoveze creşterea globală, stabilitatea financiară şi să reducă sărăcia, a revizuit semnificativ în scădere estimarea pentru Statele Unite, avertizând ca şansele intrării în recesiune au sporit de la 25% la aproximativ 40%.

Avertisment pentru țările sărace

Efectele negative asupra economiei de pe urma conflictului comercial se vor resimţi în special în ţările sărace, care nu au bani să compenseze pagubele, a avertizat Georgieva.

Oficialul a adăugat că Fondul Monetar Internaţional va încorpora temerile exprimate de Scott Bessent, secretarul Trezoreriei americane, în politicile instituţiei, apreciind că FMI este o organizaţie asociativă şi face ceea ce doresc membrii săi.Miercuri, Bessent a cerut Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale să-şi reorienteze atenţia spre misiunile lor de bază, de dezvoltare şi stabilitate macroeconomică, spunând că acestea s-au implicat prea mult în probleme cum ar fi schimbările climatice, ceea ce le-a redus eficacitatea.
Georgieva a spus că FMI preţuieşte vocea SUA, cel mai mare acţionar al său, şi a salutat sprijinul continuu al lui Bessent.

În privinţa problemei schimbărilor climatice, Georgieva a explicat că FMI nu are proprii experţi pe probleme de mediu, dar ţările care se confruntă cu fenomene meteo extreme au nevoie de sprijinul macroeconomic oferit de FMI.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button