E timpul ca Diaspora să se întoarcă acasă
România are nevoie de politici care să readucă acasă milioanele de români plecați în străinătate, aducând cu ei expertiză și cerințe care pot revitaliza economia locală. Într-un context european marcat de instabilitate politică și încetinire economică, economiștii avertizează că menținerea pe calea euroatlantică este esențială pentru stabilitatea și bunăstarea țării.
Ziarul Financiar încearcă să afle ce trebuie să facă statul român pentru a aduce înapoi milioanele de români plecaţi afară.
Anul 2024 a fost unul tulburat, atât din punct de vedere politic cât şi economic, la nivel local dar şi internaţional. Haosul politic se manifestă şi în Europa, nu doar la noi, iar economia s-a confruntat cu o încetinire aproape peste tot în regiune, Germania fiind cel mai elocvent exemplu. Combinaţia de turbulenţe politice şi economice au dat naştere unui val de extremism, alimentat şi de nemulţumirea oamenilor faţă de propriile guverne. În acest context, economiştii subliniază că atât România, cât şi Europa trebuie să se întoarcă cu faţa către oamenii săi şi să înceapă să adopte măsuri care să aducă bunăstare şi stabilitate.
„Cred că ar fi mai bine şi pentru economia românească să se întoarcă românii care lucrează în străinătate, pentru că ei vin cu o anumite expertiză, cu o anumită mentalitate şi cu anumite cerinţe faţă de autorităţi. (…) Dacă vrem stabilitate economică, este important să venim cu politici pentru a dezvolta clasa de mijloc, nu doar în România, ci în întreaga Uniune Europeană” a spus Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte, CFA România, în cadrul emisiunii de business ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business, potrivit Mediafax.
România trebuie să rămână pe calea europeană, pe calea euroatlantică, pentru că altfel consecinţele ar putea fi imposibil de calculat şi de suportat pentru ţara noastră, este de părere vicepreşedintele CFA. Un exemplu în acest sens este Marea Britanie, care a început să sufere economic după ieşirea din UE, deşi economia este mult mai dezvoltată decât cea a României
„Studiile arată că în cazul ţărilor care s-au depărtat de UE, au existat pierderi. Marea Britanie a pierdut de la ieşire cât toate cheltuielile lor de aderare începute din anii 70 şi până la momentul ieşirii. Acum vedem că se întorc din nou cu faţa către UE” mai spune Codirlaşu.