‘E destul de clar că e o gândire mai veche un pic’ / Care va fi cea mai provocare pentru edil
Analistul politic Bogdan Teodorescu a comentat la Antena 3 CNN anunțul lui Nicușor Dan de a candida la prezidențiale. Acesta nu crede că este o decizie pe care Nicușor Dan a luat-o în ultimele zile, dimpotrivă. Bogdan Teodorescu a explicat strategia edilului, dar și care va fi cea mai mare provocare din campania sa.
„Nu trebuia să ne surprindă anunțul. Nici nu se uscase cerneala pe decizia Curții Constituționale și deja puncte anume din societatea civilă românească l-au nominalizat. E destul de clar că e o gândire mai veche un pic, nu e urmarea unei revelații de moment”, a spus Bogdan Teodorescu.
Bogdan Teodorescu a remarcat că Nicușor Dan mizează pe un discurs calm, în care identifică cu precizie problemele din societatea românească, cu teme suveraniste. Edilul se poziționează ca un om anti-sistem.
„Trebuie să remarcăm discursul foarte calm aflat în contrast cu agitația din spațiul public românesc. Și în primăvară, la locale, tot așa a câștigat cu un discurs calm, liniștit, față de turbulențele făcute de Piedone, Firea sau Burduja. Reia aceeași metodă a unui om așezat, a unui om împotriva sistemului, un om care atacă partidele care se află în posibilul arc guvernamental. Un om care definește cu exactitate problemele statului român și care se așează, exceptând excentricitățile în zona care se află suveraniștii. Repetă unele teme ale suveranismului mai puțin orientarea către Vest pe care Nicușor Dan o adoptă”, a explicat Bogdan Teodorescu.
Însă succesul campaniei sale depinde de cum se vor poziționa celelalte partide față de candidatura sa.
„Șansa sau neșansa lui țin de felul în care se comportă partide din arcul guvernamental care acum sunt prinse într-o menghină, acuzate de amândoi candidații. Candidatul suveranist, oricum se numește el, acuză Guvernul și acest candidat, care teoretic e de partea lor, la rândul lui acuză echipa. Al treilea lucru e decizia USR de azi, care devine tot mai transparentă, de a pune stop pe negocierea pentru guvernare”, a explicat analistul politic.
Sunt două tabere în momentul de față în USR. Ambele își doresc să nu intre la guvernare, însă o tabără ar vrea să renunțe la Elena Lasconi pentru prezidențiale în favoarea lui Nicușor Dan. Va câștiga strategia care le aduce mai multe puncte în fața electoratului lor. Însă o candidatură și a lui Nicușor Dan și a Elenei Lasconi la prezidențiale l-ar propulsa pe candidatul extremist direct în turul doi, crede analistul.
„Elena Lasconi și Nicușor Dan împart, pentru început, același electorat, electoratul progresist, iar de cealaltă parte candidatul conservator PSD-PNL-UDMR utem avea o certitudine că în turul doi sigur va fi un reprezentant al suveraniștilor, pentru că electoratul lui Lasconi și cel al lui Nicușor Dan se vor canibaliza între ei. Marea problemă a lui Nicușor Dan e dacă va obține vreodată votul stângii. Electoratul stângii nu e apropiat de Nicușor Dan. Ideea era să găsească un candidat care să satisfacă cel mai mare bazin electoral, care aparține PSD. De exemplu, în cazul Elenei Lasconi, deși liderii le spuneau să voteze o bună parte din votanții PSD n-ar fi făcut asta niciodată”, a concluzionat Bogdan Teodorescu.