după valul de frig vine căldura / Temperaturile medii vor fi peste cele normale
Administrația Națională de Meteorologie anunță că până în prima parte a lunii mai vremea va fi schimbătoare în România.
Astfel după perioada friguroasă din această săptămână, se va încălzi, iar temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale la mijlocul primăverii.
Săptămâna 7-14 aprilie
Potrivit ANM, în săptămâna 7-14 aprilie, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, sudice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 14-21 aprilie
În săptămâna 14-21 aprilie, temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în regiunile nord-vestice.
Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în estul, sudul și centrul teritoriului, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.
Săptămâna 21-28 aprilie
În săptămâna 21-28 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă în toate regiunile.
Săptămâna 28 aprilie – 5 mai
În săptămâna 28 aprilie – 5 mai, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință ușor deficitară în cea mai mare parte a țării, a precizat ANM.
Copernicus: Europa s-a confruntat cu cea mai caldă lună martie din istorie
Continentul european a avut parte de cea mai caldă lună martie din istorie. Calculele au fost făcute cu ajutorul sistemului Copernicus. Europa a avut în 2025 cea mai fierbinte lună martie înregistrată vreodată, potrivit Le Figaro, scrie Mediaax.
Europa este cunoscută pentru zona care se încălzește cel mai rapid din întreaga lume, a anunțat marți, Observatorul European Copernicus.
Această anomalie puternică de temperatură, a evitat Peninsula Iberică și sudul Franței.
Temperaturile ridicate au fost însoțite „de precipitații extreme și contrastante, în timp ce alte regiuni s-au confruntat cu cea mai mare cantitate de precipitații, a fost cel mai ploios martie” din aproape 50 de ani, a declarat Samantha Burgess de la Centrul European pentru Prognozele Meteo pe Interval Mediu (ECMWF), care lucrează pentru Copernicus.