După ce a dat peste Klaus Iohannis la Bruxelles, Viktor Orban vine la București să se vadă cu Marcel Ciolacu
Premierul Ungariei, Viktor Orban, va face, vineri, o vizită în România şi se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu, transmite Agenţia de presă maghiară MTI. Înainte de a ajunge în România, Viktor Orban va discuta şi cu autorităţile de la Sofia şi va participa la reuniunea Consiliului European.
Potrivit MTI, Viktor Orban participă, miercuri, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, iar joi va lua parte la reuniunea Consiliului European, la care participă şi preşedintele Klaus Iohannis.
Ulterior, Viktor Orban va avea discuţii cu liderii de la Sfia, iar vineri va face o vizită în România.
La Bucureşti, Orban se va întâlni cu premierul Marcel Ciolacu
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, şi preşedintele Klaus Iohannis participă la reuniunea Consiliului European şi la la Summitul Uniunea Europeană-Balcanii de Vest.
Summitul UE-Balcanii de Vest, care are loc miercuri, se va concentra pe evaluarea implementării Planului de Creştere pentru această regiune şi pe eforturile de integrare regională, în contextul în care extinderea UE reprezintă principala investiţie geopolitică pe care UE o poate realiza în vecinătatea sa.
”În cadrul Summitului, Preşedintele Klaus Iohannis va exprima angajamentul României faţă de perspectiva europeană a regiunii, cu respectarea principiilor meritelor proprii şi a condiţionalităţilor stricte, precum şi în baza angajamentului partenerilor regionali faţă de valorile europene, ca expresie a orientării strategice, mai ales în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a transmis Administraţia Prezidenţială.
Ce se află pe agenda Consiliului European
Potrivit sursei citate, agenda Consiliului European, care va avea loc pe 19 decembrie, include subiecte precum: Ucraina, migraţia, situaţia din Orientul Mijlociu, pregătirea UE în domeniul civil şi militar şi răspunsul la crize, rolul UE în lume şi extinderea Uniunii, Republica Moldova, Georgia, şi aspecte legate de libertate, securitate şi justiţie.
”Discuţia liderilor privind Ucraina are ca obiectiv analiza situaţiei din teren şi a celor mai adecvate modalităţi de îndeplinire a angajamentelor de sprijin faţă de poporul ucrainean şi de continuare a eforturilor necesare pentru respingerea invaziei ruse şi de a asigura prevalarea dreptului internaţional. Această reuniune va fi şi un bun prilej de a exprima, la nivel european, un mesaj unitar de sprijin pentru Ucraina şi pentru implementarea unei păci juste, cuprinzătoare şi de durată”, arată Administraţia Prezidenţială.