Diaspora

Dreapta radicală din Austria – partidul care vrea să dea românii afară din țară


Partidul Libertății de extremă-dreapta din Austria a câștigat duminică pentru prima dată alegerile de stat din Stiria, a indicat un sondaj de opinie, repetând astfel succesul repurtat la alegerile generale din septembrie și făcând astfel o nouă demonstrație de forță, în condiţiile în care discuțiile privind formarea unei coaliții naționale continuă fără acesta.

 

Sondajul de opinie Foresight pentru postul național de televiziune ORF și agenția de știri APA a arătat că Partidul Libertății (FPO) eurosceptic, prietenos cu Rusia, a obţinut prima poziţie, cu 35,4% din voturi, iar Partidul Popular conservator se situează pe locul al II-lea, cu 26,7% din voturi, potrivit Reuters, citează Rador Radio România.

Sondajul, bazat pe o numărare parțială a voturilor, a avut o marjă de eroare de 1,2 puncte procentuale.

Chiar dacă Partidul Austriac al Libertății (FPÖ), pro-rus și eurosceptic, rămâne în opoziție, va avea o influență în creștere asupra guvernului de la Viena și asupra regiunii central și est-europene.

Partidul care nu vrea străini în Austria

Partidul FPÖ, înființat în 1956 de un fost ofițer SS și membru al parlamentului nazist, a obținut peste 35% din voturi la alegerile generale din Austria, clasându-se pe primul loc.

Unul dintre sloganurile acestui partid este „Fortăreața Austria – fortăreața libertății”, promovând ideea expulzării străinilor. Românii, al doilea cel mai mare grup de rezidenți din Austria după germani, sunt vizați indirect de această retorică. Deși statisticile oficiale indică aproximativ 150.000 de români în Austria, numărul real al celor născuți în România este dificil de estimat, având în vedere că mulți dintre ei au renunțat la cetățenia română pentru a obține pașaport austriac.

Influența FPÖ asupra politicilor guvernului de la Viena a fost evidentă încă de acum un an. Deși nu se afla la guvernare, retorica extremistă a acestui partid a determinat Partidul Conservator, condus de cancelarul Karl Nehammer, să amâne atunci acceptarea României și Bulgariei în spațiul Schengen.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button