Dosarul nord-coreean – Coreea de Nord nu va renunța la armele nucleare
Statutul Coreei de Nord de stat cu arme nucleare nu poate fi niciodată anulat, indiferent de cât de mult cer Statele Unite şi aliaţii săi asiatici, a raportat miercuri presa de stat, citând sora puternică a liderului său suprem, transmite Reuters, potrivit news.ro.
Comentariile, despre care agenţia de presă de stat KCNA a spus că au fost făcute marţi, au fost probabil un răspuns la o declaraţie comună a miniştrilor de externe din Coreea de Sud, Japonia şi Statele Unite, făcută în marja unei reuniuni NATO săptămâna trecută.
Cei trei miniştri de externe au reafirmat ”angajamentul faţă de denuclearizarea completă” a Coreei de Nord, potrivit declaraţiei comune.
Poziţia de stat cu arme nucleare a Nordului, împreună cu ”descurajarea sa nucleară substanţială şi foarte puternică” este rezultatul ameninţării ostile din exterior şi ”nu se schimbă indiferent cât de disperat neagă cineva”, a declarat Kim Yo Jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong Un, potrivit KCNA.
”Nu ne pasă de negarea şi recunoaşterea nimănui şi nu ne schimbăm niciodată opţiunea”, a spus ea.
”Aceasta este alegerea noastră fermă care nu poate fi niciodată anulată de nicio forţă fizică sau artificiu viclean”, a adaăugat Kim Yo Jong.
Coreea de Nord a încercat să se doteze cu arme nucleare în ciuda sancţiunilor Consiliului de Securitate al ONU de-a lungul anilor, de când a efectuat pentru prima dată un test subteran de detonare nucleară în 2006.
De atunci, se crede că a dezvoltat un arsenal de arme nucleare, deşi nu a efectuat niciun test nuclear atmosferic.
O politică de lungă durată a Washingtonului şi a aliaţilor săi asiatici a fost de a dezmembra complet programul nuclear al Nordului, însă analiştii consideră că Phenianul a depăşit punctul de a accepta orice acord în acest sens.
Preşedintele american Donald Trump a numit Nordul o ”putere nucleară” şi a sugerat că se va întâlni din nou cu liderul său Kim Jong Un, cu care a avut întâlniri la nivel înalt fără precedent în timpul primului său mandat, încercând să reducă tensiunile de securitate.