dorința Moscovei de a păstra ca
Promisiunea președintelui SUA Donald Trump privind armistițiul din Ucraina pare greu de pus în practică. Rusia a ordonat dotarea trupelor și a anunțat noi recrutări pentru război. Între timp, Ucraina pare dispusă să își cedeze rezervele strategice către SUA, însă pacea pare un vis îndepărtat.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că știe de ce Putin refuză un armistițiu
Președintele Volodimir Zelenski a dezvăluit motivul pentru care Rusia refuză un armistițiu necondiționat: dorința Moscovei de a păstra capacitatea de a lansa atacuri asupra orașelor și porturilor ucrainene din Marea Neagră.
„Atacul rusesc de astăzi a inclus rachete lansate din Marea Neagră. Partenerii noștri știu exact de pe ce nave au fost lansate și din ce zonă maritimă”, a declarat liderul ucrainean, subliniind că un armistițiu naval nu reprezintă doar o chestiune de navigație liberă și aprovizionare cu alimente, ci „în primul rând despre securitatea generală și calea spre pace”, conform Ukrainska Pravda.
Zelenski a acuzat că Putin „nu dorește să încheie războiul” ci „caută modalități de a păstra capacitatea de a-l reporni în orice moment cu o forță și mai mare”, motivând astfel necesitatea menținerii presiunii asupra Rusiei prin consolidarea capacităților defensive ucrainene și menținerea sancțiunilor.
Președintele ucrainean a reamintit că Kievul a acceptat propunerea SUA pentru un armistițiu complet și necondiționat, însă Vladimir Putin a respins-o, și așteaptă acum „un răspuns din partea SUA și a tuturor din Europa și din întreaga lume care doresc pacea”.