Stiri TV

Donald Trump intervine personal în negocierile tarifare cu oficialii japonezi


Preşedintele american Donald Trump a anunţat că va participa personal la întâlnirea dintre oficialii comerciali ai Statelor Unite şi Japoniei, programată miercuri, o mişcare surprinzătoare ce evidenţiază dorinţa sa de a superviza direct negocierile generate de noile sale tarife impuse importurilor globale, relatează Reuters, potrivit news.ro

Guvernul japonez l-a trimis pe ministrul pentru revitalizare economică, Ryosei Akazawa, pentru a deschide discuţiile, aşteptându-se să-l întâlnească pe secretarul Trezoreriei americane, Scott Bessent, la Washington. Tokyo spera ca negocierile să se limiteze la comerţ şi investiţii.

Însă Trump a intervenit miercuri dimineaţă, afirmând că va participa la întâlnire pentru a aborda inclusiv problema costurilor suportate de Japonia pentru menţinerea trupelor americane pe teritoriul său, cea mai mare desfăşurare militară americană în afara SUA.

”Japonia vine astăzi să negocieze tarife, costurile pentru sprijin militar şi ‘ECHITATEA COMERCIALĂ’. Voi fi prezent la întâlnire, alături de secretarii Trezoreriei şi Comerţului. Sperăm să găsim o soluţie care să fie bună (MINUNATĂ!) pentru Japonia şi SUA!,” a scris Trump pe Truth Social.

Scott Bessent doreşte să includă în discuţii şi tema sensibilă a cursurilor de schimb valutar. Japonia este printre primele ţări care negociază direct cu SUA de la anunţarea, la începutul lunii, a noilor tarife extinse de către administraţia Trump, aplicate atât aliaţilor, cât şi rivalilor.

Exporturile Japoniei către SUA sunt vizate de un tarif de 24%, deşi, ca în cazul majorităţii tarifelor anunţate de Trump, aplicarea acestora a fost suspendată temporar pentru 90 de zile. Totuşi, o taxă universală de 10% rămâne în vigoare, la fel ca o taxă de 25% pentru automobile, un sector esenţial pentru economia de export a Japoniei.

Bessent a declarat că ţările care negociază primele cu SUA pot beneficia de ”un avantaj al primului venit”, în contextul în care peste 75 de state au cerut oficial deschiderea unor discuţii comerciale cu Washingtonul.

Premierul japonez Shigeru Ishiba a declarat luni că Japonia nu se va grăbi să încheie un acord şi nu intenţionează să facă concesii majore. Deocamdată, Japonia a exclus măsuri de retorsiune.

”Dificultatea pentru echipa japoneză este că SUA şi-au creat o pârghie uriaşă în mod unilateral”, a declarat Kurt Tong, partener la firma de consultanţă The Asia Group din Washington.

”Statele Unite oferă opţiunea de a nu lovi Japonia cu bâta, iar Japonia trebuie să vină cu multe recompense. Din perspectiva lor, pare o formă de constrângere economică”, a adăugat Tong, fost oficial al Departamentului de Stat.

Trump a criticat constant deficitul comercial al SUA cu Japonia şi alte ţări, susţinând că firmele americane sunt dezavantajate de practicile comerciale şi de menţinerea intenţionată a unor monede slabe de către partenerii comerciali. Tokyo neagă că ar manipula cursul yenului în scop competitiv.

Partenerii comerciali, la Washington

Bessent s-a întâlnit săptămâna trecută cu vicepremierul Vietnamului şi a invitat ministrul de Finanţe al Coreei de Sud la Washington pentru discuţii săptămâna viitoare. Joi, premierul Italiei, Giorgia Meloni, se va întâlni cu Trump la Casa Albă pentru a discuta despre tarifele impuse Uniunii Europene.

Deocamdată, nu este clar care va fi întregul spectru al discuţiilor de miercuri.

Bessent a menţionat că urmăreşte să încheie acorduri care să includă tarifele, barierele non-tarifare şi cursurile de schimb, în timp ce Japonia a cerut ca subiectul cursurilor valutare să fie tratat separat.

Un posibil subiect de discuţie ar putea fi şi o investiţie japoneză într-un proiect de gaze naturale de mai multe miliarde de dolari din Alaska, potrivit lui Bessent.

Ryosei Akazawa a declarat, înaintea plecării spre Washington, că Japonia speră ca promisiunile privind extinderea investiţiilor în SUA să convingă Washingtonul că se poate obţine o soluţie ”win-win” fără impunerea de tarife.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button