Donald Trump a provocat o undă de șoc pozitivă în Europa
Bursele europene au fost în creştere marţi, pe măsură ce investitorii au sperat într-o abordare mai moderată a preşedintelui american Donald Trump în ceea ce priveşte noile tarife comerciale, în ciuda incertitudinilor legate de amploarea acestora, transmite CNBC, relatează News.ro.
Indicele pan-european Stoxx 600 a urcat cu 0,67%, majoritatea sectoarelor şi toate bursele majore din regiune fiind pe verde.
Indicele DAX al Germaniei a condus câştigurile regionale, înregistrând o creştere de 1,13%, după ce un sondaj a arătat o îmbunătăţire a sentimentului din mediul de afaceri din ţară. Indicele francez CAC 40 a consemnat un avans de aproximativ 1%.
Gigantul petrolier britanic Shell a câştigat 1,67% după ce compania a anunţat intenţia de a creşte randamentele pentru investitori, de a reduce cheltuielile şi de a-şi intensifica strategia în sectorul gazelor naturale lichefiate (GNL).
În schimb, acţiunile Kingfisher, grup britanic de produse pentru îmbunătăţiri casnice, au scăzut cu 12% după ce compania a raportat o scădere anuală de 7% a profitului.
Acţiunile gigantului german din biotehnologie Bayer au crescut cu aproape 5%, recuperând parţial pierderea de 7% din sesiunea anterioară. În weekend, compania a anunţat că un tribunal american a obligat-o să plătească daune de 2,1 miliarde de dolari într-un proces legat de erbicidul Roundup.
”Credem că avem argumente solide pentru a contesta această hotărâre în apel şi pentru a obţine anularea sau reducerea daunelor excesive şi neconstituţionale”, a transmis compania.
Sectorul auto a înregistrat o creştere de 0,33%, după ce preşedintele Trump a anunţat luni intenţia de a impune tarife asupra automobilelor şi a altor industrii, inclusiv cea farmaceutică, a lemnului şi a semiconductorilor.
UE îşi va acorda timp pentru a răspunde tarifelor reciproce impuse de Trump, spune premierul Irlandei
Uniunea Europeană va aştepta ”o perioadă” înainte de a răspunde noilor tarife reciproce pe care preşedintele american Donald Trump intenţionează să le anunţe pe 2 aprilie, a declarat la 19 martie premierul irlandez Micheal Martin, citat de Reuters.
Casa Albă a confirmat recent că Trump intenţionează să aplice noile tarife pe 2 aprilie, în ciuda unor declaraţii ale secretarului Trezoreriei, Scott Bessent, care sugerau o posibilă amânare a acestora.
Washingtonul a impus tarife pentru oţel şi aluminiu, UE a prezentat planuri de represalii, iar Trump a ameninţat cu tarife de 200% pentru vinurile şi băuturile spirtoase europene, pe lângă noile taxe programate pentru începutul lunii aprilie.
”Evident, trebuie să existe un răspuns cuprinzător la orice tarife care vor fi anunţate pe 2 aprilie, iar UE îşi va acorda puţin timp după această dată înainte de a reacţiona. Cred că Uniunea va adopta o abordare strategică”, a declarat Martin în faţa parlamentului irlandez.
Irlanda este una dintre ţările cele mai expuse la politicile comerciale ale lui Trump, având o parte semnificativă din locuri de muncă, venituri fiscale şi exporturi dependente de companiile multinaţionale americane care operează pe teritoriul său.