doctrina nucleară, adusă în discuție după decizia lui Biden privind armele Ucrainei
Modificările la doctrina nucleară a Rusiei au fost elaborate şi vor fi formalizate după cum este necesar, a declarat marţi Kremlinul, semnalând din nou îngrijorarea Moscovei cu privire la ultima decizie a SUA în legătură cu loviturile cu rachete la care are voie să procedeze Ucraina, relatează Reuters.
„Ele (modificările) au fost deja formulate practic. Ele vor fi formalizate după cum este necesar”, a declarat Dmitri Peskov, secretarul de presă al Kremlinului, pentru agenţia de presă TASS, în declaraţii publicate marţi.
Kremlinul a calificat luni drept nechibzuită decizia, relatată de presă, a administraţiei preşedintelui Joe Biden de a permite Ucrainei să tragă cu rachete americane cu rază lungă de acţiune în ţinte din Rusia şi a avertizat că Moscova va răspunde.
Rusia, care şi-a început invazia la scară largă a Ucrainei în urmă cu 1.000 de zile, a avertizat în mod repetat că Occidentul se joacă cu focul prin sondarea limitelor a ceea ce o putere nucleară ar putea sau nu să tolereze.
Ce spunea Putin în septembrie
În septembrie, Vladimir Putin a declarat că dacă Occidentul va accepta ca Ucraina să folosească rachete cu rază lungă de acţiune, asta ar însemna „implicarea directă a ţărilor NATO, a Statelor Unite şi a ţărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece în ţintirea şi lansarea rachetelor ar trebui să fie implicate infrastructura militară şi personalul NATO.
Decizia lui Biden a fost luată după luni de zile în care preşedintele Volodimir Zelenski a cerut să permită armatei ucrainene să folosească armele americane pentru a lovi ţinte militare ruse aflate departe de graniţa sa.
Decizia SUA a venit în mare parte ca răspuns la desfăşurarea de către Rusia a trupelor terestre nord-coreene pentru a-şi suplimenta propriile forţe, o evoluţie care a provocat alarmă la Washington şi Kiev, au declarat surse pentru Reuters.
Ce înseamnă doctrina nucleară a Rusiei
Cu doar câteva săptămâni înainte de votul prezidenţial din noiembrie din SUA, Putin a ordonat modificarea doctrinei nucleare pentru a spune că orice atac convenţional asupra Rusiei efectuat cu ajutorul unei puteri nucleare ar putea fi considerat un atac comun asupra Rusiei. De asemenea, potrivit TASS, o lansare masivă de rachete strategice şi tactice, rachete de croazieră, drone, rachete hipersonice şi alte aeronave către Federaţia Rusă şi trecerea frontierei ruse de către acestea vor constitui motive pentru utilizarea armelor nucleare. Agresiunea împotriva Belarusului, în calitate de aliat al Rusiei, ar putea implica, de asemenea, un atac nuclear.
Analiştii occidentali au calificat modificările drept o escaladare a încercărilor Moscovei de a descuraja Occidentul să îşi extindă ajutorul militar pentru Ucraina.
Detaliile complete ale doctrinei modificate a Rusiei nu au fost încă făcute publice.
Războiul din Ucraina a declanşat cea mai gravă criză în relaţiile Moscovei cu Occidentul de la criza rachetelor cubaneze din 1962. Pe de altă parte, Peskov a mai declarat marţi pentru TASS că Moscova este pregătită să îşi normalizeze relaţiile cu Washingtonul. „Dar nu putem dansa singuri un tango”, a spus Peskov. „Şi nici nu avem de gând să o facem”, a adăugat el.