Doar 43% din români cred că o ducem bine în UE
Un nou raport despre atitudinile și comportamentul românilor arată o scădere a încrederii în beneficiile apartenenței la Uniunea Europeană. Doar 43% dintre români consideră că se trăiește mai bine acum decât înainte de aderarea la UE. Procentul scade la 35% între cei care folosesc frecvent TikTok.
Românii apreciază cel mai mult libertatea de a călători, munci și studia în UE (73%), investițiile străine care au creat locuri de muncă (63%) și fondurile europene pentru infrastructură (63%), arată un raport Pareto.
În schimb, sunt nemulțumiți de eficiența luptei împotriva corupției și de modul în care este auzită vocea României în UE.
Studiul mai arată că 15% dintre români se gândesc să emigreze, dar exclusiv spre țările occidentale – nimeni nu a menționat Rusia sau China ca posibile destinații.
În ceea ce privește rețelele sociale, Facebook rămâne cea mai populară platformă (77%), urmată de Instagram (53%) și TikTok (51%).
Un aspect interesant despre situația financiară arată că un român câștigă în medie 4.000 de lei lunar, în timp ce cei din categoria de venit superior (top 20%) ajung la 8.000 de lei. Cu toate acestea, doar 28% dintre români spun că o duc mai bine decât anul trecut, inflația fiind principalul motiv de îngrijorare.
„Afacerile românești și multinaționale care beneficiază de apartenența noastră la UE ar trebui să facă ceea ce ține de ele pentru a apăra ideea europeană, nu o mai pot considera un dat”, avertizează Mihai Bârsan, co-fondator Pareto Report.
Un indicator cu implicații în politică și management este încrederea în potențialul de lider al femeilor. 6 in 10 respondenți sunt de părere că bărbații și femeile pot fi la fel de buni lideri. Definind caracteristicile liderului ideal, românii punctează gândirea critică și pun pe primul loc capacitatea de a lua decizii bazate pe informații solide, dar și asumarea acelor decizii (66%). Profilul unui bun lider este completat de simțul responsabilității (60%), abilitățile de comunicare (58%) și de integritate (51%).