Știrile Zilei

Dieta care limitează pierderea osoasă chiar și în timpul pierderii în greutate (Studiu)


Femeile mai în vârstă care au urmat o dietă mediteraneană cu conținut scăzut de calorii, au mers și au făcut antrenament de rezistență timp de trei ani și-au îmbunătățit densitatea osoasă, în special în partea inferioară a spatelui, a constatat un nou studiu, potrivit CNN.

„O dietă mediteraneană cu energie redusă implică participanții să consume o versiune modificată a dietei mediteraneene tradiționale, cu aproximativ 30% mai puține calorii decât aportul lor obișnuit”, a spus coautorul Jesús Francisco García-Gavilán, biostatistician senior la Universitatea Rovira i Virgili din Tarragona, Spania.

Femeile din studiu, cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, au putut, de asemenea, să prevină deteriorarea osoasă care apare de obicei în timpul pierderii în greutate, potrivit cercetării publicate marți în jurnalul JAMA Network Open.

„Cercetarile anterioare au indicat ca pierderea in greutate, in special doar prin dieta, poate duce la o reducere a densitatii osoase, ceea ce prezinta riscuri pentru adultii in varsta. In plus, exercitiile fizice singure nu previn intotdeauna aceasta problema”, a spus García-Gavilán intr-un e-mail.

„Ceea ce este nou în acest studiu este constatarea că combinarea unei diete mediteraneene bine echilibrate, cu conținut scăzut de calorii, cu activitatea fizică poate preveni pierderea osoasă la femeile în vârstă, chiar și atunci când acestea slăbesc”, a spus el. „Acest lucru subliniază faptul că tipul de dietă este important în timpul pierderii în greutate, nu doar aportul de calorii.”

Rezultatele studiului nu sunt chiar atât de surprinzătoare, a spus dr. Andrew Freeman, director de prevenire și sănătate cardiovasculară la National Jewish Health din Denver.

„Când practici stilul de viață pe care ființele umane au fost întotdeauna menite să-l trăiască, care se mișcă mult și mănâncă predominant alimente simple, pe bază de plante, tot felul de sisteme se îmbunătățesc, inclusiv densitatea osoasă”, a spus Freeman, care nu a fost implicat în noua cercetare.

De ce dieta mediteraneană?

Noul studiu face parte din studiul PREDIMED-Plus, un studiu clinic randomizat privind intervențiile în stilul de viață, efectuat în 23 de centre medicale și spitale din Spania. Studiul a inclus 924 de adulți în vârstă cu sindrom metabolic care erau supraponderali sau obezități. Jumătate au fost randomizați să urmeze o dietă mediteraneană fără restricții privind caloriile și fără obligația de a face mișcare.

Cealaltă jumătate a fost încurajată să meargă minim 45 de minute pe zi, șase zile pe săptămână și să facă exerciții de forță, flexibilitate și echilibru trei zile pe săptămână. Dieta lor a fost redusă cu aproximativ 30% mai puține calorii decât consumau în mod obișnuit și numai dintr-un plan alimentar în stil mediteranean. Femeile din acest grup au văzut oase semnificativ mai puternice la un an și la trei ani de la studiu.

„În timp ce rezultatele anterioare ale studiului PREDIMED-Plus au evidențiat beneficiile pentru menținerea masei slabe și pierderea în greutate, aceasta este prima publicație care demonstrează că aceste modificări ale stilului de viață pot ajuta, de asemenea, la păstrarea densității osoase, în special la femeile în vârstă”, a spus García-Gavilán.

Dieta mediteraneană premiată oferă gătit simplu, pe bază de plante, cu o mare parte din fiecare masă axată pe fructe și legume, cereale integrale, fasole și semințe, cu câteva nuci și un accent puternic pe uleiul de măsline extravirgin. Alte grăsimi decât uleiul de măsline, cum ar fi untul, sunt consumate rar, dacă este deloc, iar zahărul și alimentele rafinate sunt evitate.

Carnea roșie este folosită cu moderație, adesea doar pentru a aroma un fel de mâncare. Este încurajată consumul de pește sănătos, gras, care este plin de acizi grași omega-3, în timp ce ouăle, lactatele și carnea de pasăre sunt consumate în porții mult mai mici decât în ​​dieta tradițională occidentală.

Mâncarea pe cale mediteraneană a fost asociată cu reducerea riscului de cancer de sân, demență, depresie, diabet, colesterol ridicat și pierderi de memorie. Respectarea dietei poate duce, de asemenea, la o inimă mai sănătoasă, la pierderea în greutate și la o viață mai lungă.

Dar exact de ce ar ajuta planul de mese la conservarea oaselor?

„Dieta mediteraneană este bogată în nutrienți care promovează sănătatea oaselor”, a spus García-Gavilán. „Nucile și produsele lactate oferă calciu esențial, magneziu și vitamina D. S-a demonstrat că grăsimile sănătoase, cum ar fi cele găsite în uleiul de măsline, reduc inflamația.”

Antioxidanții precum vitamina C din fructe și legume pot ajuta la protejarea și susținerea celulelor osoase, a adăugat García-Gavilán, în timp ce alte vitamine importante, cum ar fi vitamina K găsită în legume precum spanacul, joacă un rol în formarea oaselor.

„Împreună, acești nutrienți pot reduce riscul pierderii osoase și pot sprijini întreținerea osoasă, mai ales pe măsură ce îmbătrânim”, a spus García-Gavilán. „Înțelegerea acestui context nutrițional este crucială pentru menținerea calității vieții noastre pe termen lung.”




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button