Diaspora

‘Deficiența de vitamina D l-a afectat’

Europa este în stare de șoc după atacul sângeros din München, unde un solicitant de azil afgan, în vârstă de 24 de ani, a intrat intenționat cu mașina într-un grup de manifestanți, ucigând o mamă de 37 de ani și copilul ei de doar doi ani. Mai multe persoane au fost grav rănite. În timp ce tragedia a stârnit indignare în întreaga lume, Verena Hecht, un influencer de origine germano-română cunoscută pe TikTok sub numele de „disabledverena”, a provocat un val de reacții furioase, după ce a sugerat că atacatorul nu a avut parte de „suficient soare” și că „masculinitatea toxică” l-a împiedicat să caute ajutor psihologic.

@disabledverena Teil zwei kommt #afd #cdu #dielinken #münchen #nürnberg ♬ original sound – DisabledVerena

Verena Hecht se recomandă drept ‘model și actriță româno-germană’. Ea este cunoscută pentru apariția în filme precum: Reloaded (2021), I Know What’s Gonna Help You (2019) și Population.Zero (2019), potrivit IMDB.

Într-un videoclip devenit rapid viral, influencerul de origine română a încercat să relativizeze atacul și a avertizat împotriva „consecințelor politice” ale acestuia: „Trebuie spus că această crimă nu este un motiv pentru a vota AfD sau CDU. Vorbim despre un tânăr de 24 de ani care a fugit de război. Încă îmi amintesc ce gânduri stupide aveam la 24 de ani”, a declarat ea, potrivit Exxpress.

În timp ce publicul reacționa cu furie la aceste afirmații, Hecht a continuat: „Iarna germană poate fi grea. Lipsa de soare poate duce la depresie. Nu este ceva neobișnuit”.

content-image

„Poate că nici nu a avut ocazia să meargă la terapie”

În încercarea de a explica acțiunile atacatorului, tânăra de origine română a sugerat că problemele sale de sănătate mintală ar fi fost agravate de bariera lingvistică și de presiunile culturale: „S-a dovedit statistic că un nivel scăzut de vitamina D poate contribui la depresie. Probabil că acest om nici nu a avut ocazia să meargă la terapie, poate pentru că nu vorbește bine engleza și nimeni de aici nu înțelege afgana”, a spus ea. O observație rapidă: limba „afgană” nu există. În Afganistan, se vorbesc dari și pashto.

Mai mult, Hecht susține că presiunile culturale ar fi putut împiedica atacatorul să caute ajutor:  „Poate că nici nu a avut ocazia să meargă la terapie pentru că masculinitatea sa toxică l-a împiedicat să ceară ajutor”.

Deși afirmă că regretă tragedia, influencerul consideră că aceasta nu ar trebui să ducă la stigmatizarea imigranților: „Îmi pare foarte rău pentru victime, dar asta nu înseamnă că toți străinii trebuie să plece acum”.

Furie pe internet: „Un copil a murit, iar voi dați vina pe vitamina D?”

Videoclipul româncei a devenit viral, fiind distribuit masiv pe TikTok, X și alte rețele sociale. Reacțiile publicului au fost copleșitor negative:

„Nu pot să cred ce aud! Un copil a murit, iar voi spuneți că de vină e deficiența de vitamina D? Fără cuvinte…” – a scris un utilizator pe X.

„Atacatorul a venit în Germania în 2016. Chiar credeți că nu a avut timp să învețe engleză până acum?” – a comentat altcineva.

„Nu m-am gândit niciodată să intru cu mașina într-o mulțime de oameni la 24 de ani. Acum dăm vina pe lipsa de soare?”

„Devine din ce în ce mai absurd. În curând, cineva va justifica un atac spunând că a fost prea mult soare”.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button