Declin accentuat al burselor europene pe fondul semnalelor Rezervei Federale a SUA privind reducerea lentă a dobânzilor
Bursele europene au înregistrat joi cel mai amplu declin din ultimele cinci săptămâni, urmând tendinţa globală, după ce Rezerva Federală a SUA (Fed) a semnalat că reducerea viitoare a ratelor dobânzilor va fi mai lentă decât se anticipa, transmite CNBC citat de news.ro
Indicele pan-european Stoxx 600 a scăzut cu 1,55%, toate sectoarele fiind în teritoriu negativ. Bursele majore din regiune, precum DAX din Germania (-1,35%), CAC 40 din Franţa (-1,22%) şi FTSE 100 din Regatul Unit (-1,14%), au înregistrat de asemenea scăderi. Indicele italian FTSE MIB a pierdut 1,78%, iar IBEX 35, al bursei din Madrid, a scăzut cu 1,53%.
Deciziile băncilor centrale europene
Banca Angliei a menţinut rata dobânzii de referinţă neschimbată, la 4,75%, în contextul în care inflaţia din Regatul Unit a atins un maxim al ultimelor opt luni în noiembrie. Această decizie a fost în conformitate cu aşteptările pieţei.
În Suedia, Riksbank a redus rata dobânzii cheie cu 25 de puncte de bază, iar banca centrală a Norvegiei a păstrat dobânda de referinţă neschimbată, dar a sugerat posibilitatea unor reduceri începând cu martie 2025.
Impactul declaraţiilor Rezervei Federale
Fed a redus dobânda de împrumut overnight cu 25 de puncte de bază, la un interval ţintă de 4,25%-4,5%, însă a indicat doar două reduceri de dobânzi în 2025, comparativ cu patru reduceri prognozate anterior. Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că procesul de reducere va fi gradual.
Aceste declaraţii au provocat un val de vânzări pe Wall Street miercuri, afectând încrederea pe piaţă.
Pieţele din Asia-Pacific şi valutele regionale au scăzut de asemenea peste noapte. Cu toate acestea, pieţele americane au evoluat în creştere joi, indicele Dow Jones Industrial Average avansând 0,9%.
Aceste mişcări reflectă incertitudinea investitorilor cu privire la perspectivele economice şi la politica monetară globală.