Stiri TV

Decizia CE de a acorda statut strategic proiectelor miniere, contestată de ONG-urile europene: Nu veți exploata aici!


ONG-urile și organizațiile comunitare din mai multe țări europene contestă decizia Comisiei Europene de a acorda statut strategic proiectelor miniere:

· UE va avea parte de o dispută legală extinsă

· În România, proiectul minier de la Rovina ar distruge o arie vastă din Munții Apuseni

25 martie 2025 – În această dimineață, Comisia Europeană a publicat prima rundă de proiecte de materii prime desemnate ca strategice sub Regulamentul European pentru Materii Critice (CRMA). Au fost anunțate 47 propuneri în statele membre ale UE. În ciuda rolului desemnat al proiectelor pentru independența resurselor Europei și reindustrializare, un număr semnificativ de proiecte de extracție sunt de mult timp contestate de organizațiile de mediu și rezidenți deopotrivă. Ca reacție la decizia de astăzi, mai multe ONG-uri și asociații comunitare din România, Germania, Spania și Portugalia au declarat că vor contesta desemnarea statutului strategic de către Comisia Europeană. Proiectele strategice contestate includ proiecte miniere precum Barroso Lithium Project din Spania, Mina do Romano în Portugalia sau proiectul de aur și cupru Rovina din România (ESM).

“Proiectul minier Rovina, care vizează extracția aurului și a cuprului, va devasta o zonă extinsă din Munții Apuseni. Desemnarea lui drept proiect strategic de către Comisia Europeană legitimează o inițiativă deja declarată ilegală de instanțele din România. Aceasta nu este dezvoltare, ci distrugere, și ne vom opune cu hotărâre. Avem avantajul timpului și al determinării, spre deosebire de investitori sau guverne,” afirmă Roxana Pencea-Brădățan de la MiningWatch România.

În contextul presiunilor geopolitice tot mai strânse, CRMA a UE își propune să deblocheze parteneriatele minerale cu țările terțe și, de asemenea, exploatarea internă a metalelor necesare pentru tranziția energetică. Pentru a atinge cel puțin 10% din producția internă de minerale critice până în 2030, proiectele strategice sunt declarate de interes public major, facilitându-le obținerea rapidă de avize și accesul la investiții private și publice. De la redactarea CRMA în 2023, activiștii de mediu și comunitățile afectate au subliniat incompatibilitatea actului cu reglementările europene de mediu existente, cum ar fi Directiva Habitate, Directiva Cadru privind Apa și Directiva Păsărilor.

În contextul presiunilor geopolitice tot mai mari, CRMA vizează stimularea parteneriatelor minerale cu țările terțe și exploatarea pe teritoriul Uniunii Europene a metalelor necesare tranziției energetice. Pentru a atinge cel puțin 10% din producția internă de minerale critice până în 2030, proiectele strategice sunt declarate de interes public major, beneficiind astfel de avize rapide și acces la investiții publice și private. De la adoptarea CRMA în 2023, activiștii de mediu și comunitățile afectate au semnalat incompatibilitatea acestui regulament cu reglementările europene de mediu existente, precum Directiva Habitate, Directiva Cadru privind Apa și Directiva Păsărilor.

„Extracția de materii prime ieftine pentru industria auto din Germania și din alte părți pune în pericol stilul nostru de viață. Noi, cei care trăim din agricultura durabilă și depindem de râuri curate și pajiști verzi, vom suporta doar dezavantaje. Propunerea nu reprezintă o Tranziție Justă – mineritul din Portugalia nu respectă legislația, iar autoritățile nu iau măsuri. Cele patru mine de suprafață planificate sunt inacceptabile atât din punct de vedere ecologic, cât și social. Vom cere Comisiei UE să revizuiască această decizie,” explică Nelson Gomes, din inițiativa cetățenilor din Covas do Barroso. În nordul Portugaliei, inițiativa se opune planurilor investitorului britanic Savannah Resources.

„În Spania, mineritul modern a cauzat o distrugeri și poluări imense, aducând la pachet nedreptate, crimă, corupție și suferință. CRMA va amplifica aceste probleme. Statutul de proiect strategic este o încercare de a legitima proiecte ilegale și distructive, în timp ce comunitățile sunt subminate și transformate în «inamici publici» prin narativa Comisiei de securizare a materiilor prime,” afirmă Joám Evans, de la Observatorul Minier Iberic, un organism de supraveghere al industriei miniere din partea societății civile.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button