Știrile Zilei

de ce tot mai mulți adulți dorm cu jucării de pluș


Jucăriile de pluș, considerate adesea doar obiecte pentru copii, sunt tot mai des întâlnite în paturile adulților. Specialiștii subliniază beneficiile acestui obicei, care poate îmbunătăți sănătatea emoțională, calitatea somnului și starea generală de bine, scrie CNN.

Vânzările jucăriilor de pluș au crescut în ultimii ani, iar unele studii arată că numeroși adulți dorm cu jucării de pluș sau au păstrat astfel de obiecte din copilărie. Specialiștii susțin că plușurile oferă confort emoțional, siguranță și au un efect calmant.

Efectul calmant al jucăriilor de pluș

Adulții pot dormi și ei cu jucării de pluș. Ar putea fi chiar benefic, spun experții citați de platforma media CNN.

„Am avut mereu plușuri când eram mic. Pur și simplu cred că sunt niște lucruri drăguțe de avut”, a declarat Max Genecov, doctorand în psihologie clinică.

Acesta a relatat pentru CNN că are încă un raton de pluș din copilărie și recunoaște că, uneori, îl folosește și acum la somn.

În 2024, peste 20 la sută dintre jucăriile de pluș au fost cumpărate de adulți, potrivit firmei de cercetare Circana. Iar un sondaj realizat de compania Build-A-Bear arată că 40 la sută dintre respondenți dorm cu un pluș, în timp ce peste jumătate păstrează unul din copilărie. Psihologii susțin că acest obicei nu este unul copilăresc.

„Nu există niciun motiv pentru care adulții să nu se bucure de aceleași beneficii ca și copiii”, arată dr. Jade Wu, psiholog specializat în somn și fondator al Thrive Sleep Clinic din Durham, Carolina de Nord.

Pentru unii, plușurile sunt o formă de terapie. Terapeuta Jessica Lamar spune că pacienții creează ursuleți care să reprezinte copilul lor interior, iar aceștia oferă confort, conexiune și compasiune – lucruri de care poate n-au avut parte când erau mici.

Dar nu trebuie să fi suferit o traumă pentru a beneficia de blândețea unui pluș, adaugă specialiștii citați de CNN.

Explicații pentru atașamentul față de jucării

Dr. Jade Wu explică faptul că există și o explicație biologică pentru nevoia de confort și relaxare care poate fi satisfăcută de jucăriile de pluș:

„Am evoluat trăind în triburi. Dormim cel mai bine când ne simțim în siguranță”, afirmă aceasta. Ea spune că un pluș poate înlocui senzația de siguranță oferită de prezența altcuiva în pat – cu avantajul că nu sforăie. Iar unele plușuri moderne sunt chiar ponderate – au greutate și efect calmant, similar păturilor grele.

În concluzie, nu e deloc infantil să dormi cu un pluș. Dimpotrivă, poate fi un semn de inteligență emoțională și grijă față de sine, notează CNN.

„Dacă ne uităm din perspectiva unui adult echilibrat, sănătos, e chiar sănătos să spui: «Hei, sunt adult, sunt la facultate, dar am încă această legătură sănătoasă cu copilăria mea». E minunat să păstrezi acea parte a sinelui tău”, adaugă terapeuta Jessica Lamar.

Alte publicații scriu despre beneficiile folosirii jucăriilor de pluș de către adulți. Confortul emoțional ar fi unul dintre ele.

„Dormitul cu un animal de pluș poate oferi un sentiment de siguranță și relaxare, contribuind la reducerea stresului și anxietății. Această practică poate declanșa eliberarea de oxitocină, un hormon asociat cu sentimentele de atașament și încredere”, arată un articol publicat pe site-ul rețelei medicale Jackson Health System.

Precauții la jucăriile de pluș

De asemenea, plușurile sunt considerate obiecte de confort care contribuie la îmbunătățirea somnului, spun unii specialiști. Alții le consideră „obiecte de tranziție”, menite să îi ajute pe posesori să facă față stresului și schimbărilor din viață.

Există și atenționări de care cei care cumpără astfel de jucării trebuie să țină cont, înainte de a dormi alături de ele. Plușurile pot aduna praf, acarieni și bacterii, mai ales dacă nu sunt spălate regulat și păstrate uscate.

Pentru persoanele cu alergii, astm sau alte afecțiuni respiratorii, un animal de pluș murdar poate agrava simptomele. Alteori, plușurile de mari dimensiuni pot afecta poziția somnului și pot crea disconfort. Unii specialiști vorbesc și despre dependența emoțională pe care jucăriile de pluș ar putea să o producă.

Deși atașamentul față de astfel de obiecte este unul normal, el nu ar trebui să înlocuiască relațiile umane sau să reprezinte o formă de evitare a problemelor, arată psihologii.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button