De ce a capturat Israelul cel mai înalt munte al Siriei la doar câteva ore după căderea lui Assad
Israelul nu a pierdut timpul după căderea lui Bashar al-Assad pentru a bombarda toate mijloacele militare siriene pe care dorea să le țină departe de mâinile rebelilor – lovind aproape 500 de ținte, distrugând marina și distrugând, susțin israelienii, ținte de pe 90% din suprafața Siriei, notează CNN.
Dar capturarea de către Israel a celui mai înalt vârf al Siriei, muntele Hermon, este cea care se poate dovedi printre cele mai durabile premii – deși oficialii au insistat că ocuparea sa este temporară.
„Acesta este cel mai înalt loc din regiune, privind Libanul, Siria, Israelul”, a declarat Efraim Inbar, directorul Institutului pentru Strategie și Securitate din Ierusalim (JISS). „Este extrem de important din punct de vedere strategic. Nu există nici un înlocuitor pentru munți.”
Vârful Muntelui Hermon se află în Siria, într-o zonă tampon care a separat forțele israeliene de siriene timp de cincizeci de ani până la weekendul trecut, când trupele israeliene au preluat controlul asupra acesteia. Până duminică, vârful a fost demilitarizat și patrulat de forțele de menținere a păcii ONU – cea mai înaltă poziție permanentă a acestora din lume.
Ministrul israelian al Apărării, Israel Katz, a ordonat vineri armatei să se pregătească pentru condițiile dure ale desfășurării de iarnă. „Din cauza evoluțiilor din Siria, este de o importanță imensă pentru securitate să ne menținem controlul asupra vârfului Muntelui Hermon”, a spus el într-un comunicat.
Forțele de Apărare Israelului (IDF) au avansat dincolo de vârf, până la Beqaasem, la aproximativ 25 de kilometri (15,5 mile) de capitala Siriei, potrivit Voice of the Capital, un grup activist sirian. CNN nu a putut confirma în mod independent această afirmație. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a negat săptămâna aceasta că forțele „înaintează spre” Damasc.
Israelul a capturat Înălțimile Golan, un platou strategic din sud-vestul Siriei, care se învecinează cu Muntele Hermon, în războiul din 1967 și l-a ocupat de atunci. Siria a încercat să recupereze teritoriul într-un atac surpriză în 1973, dar a eșuat, iar Israelul l-a anexat în 1981. Ocupația este ilegală conform dreptului internațional, dar Statele Unite au recunoscut pretenția Israelului asupra Golanului în timpul administrației Trump.
Israelul deține de zeci de ani niște pante mai joase ale Muntelui Hermon și chiar operează acolo o stațiune de schi, dar vârful a rămas în Siria propriu-zisă.
„Nu avem nicio intenție să intervenim în afacerile interne ale Siriei”, a declarat prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-un videoclip la câteva zile după ce Israelul a bombardat sute de ținte siriene și a pus mâna pe zona tampon demilitarizată. „Dar cu siguranță intenționăm să facem tot ce este necesar pentru a avea grijă de securitatea noastră.”
Vârful Muntelui Hermon este un atu extraordinar sub controlul Israelului. La 9.232 de picioare (2.814 metri), este mai înalt decât orice punct din Siria sau Israel și al doilea după un singur vârf din Liban.
„Oamenii spun uneori, în epoca rachetelor, pământul nu este important – este pur și simplu neadevărat”, a spus Inbar.
Într-o lucrare academică publicată în 2011, el a scris despre numeroasele avantaje prezentate de Muntele Hermon.
„Permite utilizarea supravegherii electronice în adâncul teritoriului sirian, oferind Israelului capacitatea de avertizare timpurie în cazul unui atac iminent”, a scris el. Alternativele tehnologice avansate, cum ar fi supravegherea aeriană, a susținut el, pur și simplu nu erau comparabile. „Spre deosebire de o instalație pe un munte, acestea nu pot transporta echipamente grele, cum ar fi antene mari și pot fi doborâte de rachete antiaeriene.”
Vârful se află la puțin peste 35 de kilometri (aproximativ 22 mile) de Damasc, ceea ce înseamnă că controlul poalelor sale siriene – tot acum în mâinile IDF – a pus capitala Siriei în raza de acțiune pentru tunurile de artilerie.
Liderul rebelului sirian Mohammad al-Jolani a acuzat sâmbătă Israelul că a depășit „liniile de angajament” cu acțiunile sale în Siria, în timp ce un grup de vecini ai țării a cerut Israelului să-și retragă forțele din toate teritoriile siriene.
După întâlnirea la Aqaba cu oficiali din Turcia, Irak, Egipt și Comisia Europeană, viceprim-ministrul Iordaniei, Ayman Safadi, a acuzat Israelul că încearcă să exploateze un vid de putere în Siria. Safadi a avertizat că stabilitatea țării este un „pilon al securității regiunii” și că, dacă Israelul nu respectă suveranitatea Siriei, riscă „o explozie a situației”.
Între timp, Netanyahu din Israel a insistat că „mâna lui este întinsă” noului guvern din Siria. Dar în lumea de după 7 octombrie, el și alți grei ai securității naționale au spus clar că nu vor risca.
„În mare parte, este un confort pentru noi”, a spus generalul de brigadă în retragere Israel Ziv despre operațiunile Israelului în Siria. „Am aflat ce s-a întâmplat în alte țări când ai o organizație teroristă care captează echipamente militare.”
Netanyahu a insistat, de asemenea, că ocupația este temporară. „Israelul nu va permite grupărilor jihadiste să umple acest vid și să amenințe comunitățile israeliene de pe Înălțimile Golan cu atacuri în stilul din 7 octombrie”, a spus el. Criteriul său de retragere, a spus el, a fost o forță siriană „care este angajată în acordul din 1974 poate fi stabilită și securitatea la granița noastră poate fi garantată”.
Nu este clar când se poate realiza acest lucru.
Dacă armata se retrage „este o decizie politică”, a spus Inbar. „Armatei i-ar plăcea să rămână acolo.”