Dacă ar ajunge preşedinte, s-ar manifesta ca Viktor Orban şi ar bloca decizii ale UE
Fostul premier şi fost preşedinte PNL Theodor Stolojan spune că, în cazul în care Călin Georgescu ar ajunge preşedintele României, acesta ar reprezenta ţara în mai multe structuri europene şi s-ar manifesta ca un „al doilea Viktor Orban” în blocarea unor decizii ale Uniunii Europene.
Stolojan atrage atenţia că dezvoltarea economică a României depinde de „integrarea puternică” a ţării în UE. Stolojan a spus că se consideră vinovat că, deşi a avut „acces la anumite informaţii”, nu le-a comunicat mai departe.
„Preşedintele României participă şi reprezintă ţara la toate întrunirile pe plan internaţional, în toate organismele importante, cum ar fi în Consiliul European sau şedinţe de consiliu ale NATO. Deci această funcţie este importantă, iar dacă ar ajunge preşedinte Călin Georgescu, acesta s-ar manifesta ca un al doilea Viktor Orban (n. red premierul Ungariei) şi ar bloca decizii importante ale Uniunii Europene, inclusiv în privinţa Ucrainei sau a aderării unor ţări la UE”, a declarat fostul premier de la începutul anilor 90 la Digi24.
Theodor Stolojan a precizat că pentru dezvoltarea economică a României, ţara are nevoie de această „puternică integrare” în UE şi NATO.
Stolojan a mai spus că se consideră vinovat pentru că, deşi a avut „acces la anumite informaţii”, nu le-a comunicat mai departe conducerii PNL
Stolojan a mai spus că se consideră vinovat pentru că, deşi a avut „acces la anumite informaţii”, nu le-a comunicat mai departe conducerii PNL, însă a adăugat că această vină nu este singulară.
Theodor Stolojan a fost prim-ministru pn perioada octombrie 1991 – noiembrie 1992 şi preşedinte PNL timă de doi ani, între 2002 şi 2004.
Stolojan îndeplinea funcţia de premier când actualul câştigător al turului I al prezidenţialelor, independentul Călin Georgescu, devenea consilier al ministrului Mediului, ecologistul Marcian Bleahu. La vremea respectivă, preşedintele româniei era Ion Iliescu, iar Stolojan ocupa funcţia din postura de tehnocrat. Guvernul era dominat de FSN, dar Ministerul Mediului era asumat de Partidul Ecologist.
Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani,a absolvit facultatea de Agronomie şi este doctor în pedologie (studiul solurilor). Înainte de Revoluţie, a fost angajat ca inginer agronom la o întreprindere din Făgăraş, judeţul Braşov. Într-un podcast, el a spus că este lector la Facultatea de Ştiinţe a UUniversităţii din Piteşti.