Dă-i şah la rege, regele te va băga în seamă și devii relevant
George Simion şi-a dorit un mare protest în faţa Guvernului, de ziua fostului candidat la preşedinţie Călin Georgescu. Liderul AUR a trăit, însă, o mare dezamăgire. Cele câteva mii de oameni care au ieşit în stradă s-au împărţit. Unii s-au strâns în Piaţa Constituţiei, unde nu exista autorizaţie de protest, în timp ce alţii au respectat indicaţiile lui Simion şi s-au reunit în faţa Guvernului. Asta nu l-a împiedicat pe George Simion să facă o baie de mulţime. Întreaga situaţie a fost analizată de Radu Delicote, specialist în marketing public.
Cele două manifestaţii au avut elemente comune, însă. Şi într-un loc, şi în celălalt, s-a cântat „La Mulţi Ani!” pentru Călin Georgescu şi s-a scandat „Turul 2 înapoi”.
Manifestanţii din Piaţa Constituţiei au refuzat să se alăture protestului AUR pe motiv că nu susţin acest partid. De menţionat este că sărbătoritul şi soţia lui nu au participat la manifestaţia din Piaţa Victoriei.
Călin Georgescu a dat cu subsemnatul la poliţie, pentru că este sub control judiciar, şi nici nu s-a uitat la susţinătorii care l-au aşteptat în faţa clădirii şi i-au făcut urări de ziua lui.
Cum comentează Radu Delicote cele două manifestații pro-Georgescu
„Mie mi-a arătat că o parte s-a dus natural către AUR şi către Simion şi o parte au preferat să se disocieze. Deci aş zice că mai degrabă nu a fost un test post interzicerea lui Călin Georgescu, ci poate un moment bun de a arăta că într-o săptămână începe campania electorală.
Aş vedea chiar ca un „kick off” ce s-a întâmplat, pentru că într-o săptămână începe oficial campania electorală pentru prezidenţiale. Cred că asta a încercat de fapt să facă AUR, prin acest miting de susţinere.
Să ştiţi că personal sunt puţin invidios că poţi miercuri, la prânz, să-ţi permiţi să stai şi să protestezi şi să nu ai neapărat un loc unde trebuie să fi sau să te duci la muncă. Deci până la urmă şi asta este de admirat şi de respectat”, a spus Delicote într-un interviu pentru Observator.
Specialistul în marketing public susțien că „l-a încercat un sentiment de profundă alergie” când a văzut cum copii mici erau aduşi acolo de părinţi şi spuneau, sub formă de poezie semiemoţională, semidramatică și semiarzătoare cum îşi doresc turul 2 înapoi şi vor democraţie.
„Mă încearcă sentimentul acesta de alergie pentru că nu poţi să nu compari cu vremurile dinainte de 1989, când Şoimii Patriei erau puşi la fel, săracii, să facă la marile manifestaţii. Deci cred că, şi aici aş face o analiză foarte la rece, cred că a fost foarte bine că Georgescu a stat de o parte de această manifestaţie şi cumva s-a dezis de ceea ce s-a întâmplat în stradă”, a mai comentat acesta.
„Cred că o să vedem o coaliţie de guvernare PNL-USR-minorităţi, cu PSD şi AUR în opoziţie”
Referitor la faptul că după alegerile prezidențiale este posibil scenariul desființării actualei coaliții de guvernare, în funcție de cine va ieși președinte, Delicote a spus:
„Nu cred că Nicuşor Dan o să forţeze schimbarea în sensul de alegeri anticipate. Vedeţi deja că le-a atins o mână celor din USR, deci cred că o să vedem o coaliţie de guvernare PNL-USR-minorităţi, cu PSD şi AUR în opoziţie.
Evident, PSD, AUR, POT în opoziţie, şi chiar şi S.O.S., şi POT şi S.O.S. încercând să fie mai vocale în această schemă. Dar atât. Deci nu o să vedem alegeri anticipate cu Nicuşor Dan.
Mai degrabă putem să ne aşteptăm la anticipate dacă vom avea un preşedinte, şi asta nu este neapărat un lucru bun sau un lucru rău, din păcate e un lucru de care nu ne-am dori în momentul de faţă, căci România şi aşa este în reflectorul tuturor.
Deci să ai şi o criză guvernamentală şi o criză parlamentară, sigur, ne facem o analiză acum, de cât de bine şi cât de rău este, dar cred că pe termen lung ne poate dăuna. Dar, să revenim. Dacă ai un preşedinte care nu va face jocul sau nu va vrea să facă jocul coaliţiei de guvernare, atunci s-ar putea să vedem inclusiv acest scenariu.
Cred totuşi cu tărie că dintre toţi candidaţii, şi aici îi pun pe cei relevanţi, pe primii cinci, patru, cinci care contează cu adevărat în sondajele de opinie astăzi, cred că niciunul nu-şi doreşte alegeri anticipate. Pentru că asta înseamnă un mare scenariu de destabilizare la nivel de imagine şi asta înseamnă consecinţe foarte mari pe toate planurile.
Deci, deşi nu e de dat la o parte, niciunul dintre candidaţi sunt convins că nu-şi doreşte alegeri anticipate. O să forţeze şi acum, că ei se poziţionează la nivel electoral, şi o să forţeze şi o viitoare negociere, pot să înţeleg asta la nivel de mesaj, dar sunt convins că deep-down acolo, în sinea lor, niciunul dintre candidaţii relevanţi nu îşi doreşte alegeri anticipate şi înţelege care sunt, de fapt, consecinţele unui astfel de scenariu de alegeri anticipate”.
Delicote: Nicuşor Dan joacă o carte de tipul „ajută-mă, să te ajut”
Delicote a vorbit și despre declaraţiile pe care Nicușor Dan le-a făcut în ultimele zile printre care și aceea că l-ar numi pe Cătălin Predoiu premier.
„Nu este deloc o comunicare inocentă. Să ştiţi că Nicuşor Dan joacă o carte de tipul „ajută-mă, să te ajut”, o carte de tipul acesta. Este un mesaj pentru PNL acela. Nu aş spune că este un mesaj pentru electoratul PNL ci, atenţie, pentru cei care ar putea să-i aducă voturi din bazinul PNL. Cine? Aripa astăzi puternică din PNL care, eventual, nu este împotriva lui Cătălin Predoiu.
Deci vorbim despre aripa vechiului PNL, care nu este aripa vechiului PDL, dacă vreţi să fac aşa o trecere în revistă. Deci mesajul lui Nicuşor Dan este un mesaj strict politic, pe care l-am văzut şi acum o săptămână sau două, când a invitat USR-ul la guvernare.
Nicuşor Dan îşi întinde steagurile de alianţe politice pentru viitorul său guvern cu care să poată să lucreze când sau dacă va ajunge viitorul preşedinte”, a sups specialistul în marketing public.
Despre strategia lui Ponta: Dă-i şah la rege şi atunci regele te va băga în seamă şi vei deveni relevant
Delicote a comentat și strategia de comunicare a lui Victor Ponta care pare că are un război direct doar cu George Simion.
„Două lucruri. 1, din perspectivă de marketing, tot timpul când tu stai mai jos în sondaje, şi astăzi, onest, Victor Ponta este mai jos decât George Simion, în sondaje, dar dacă tu îl faci pe George Simion să reacţioneze la mesajele tale, vei câştiga din punctele lui.
Este lucrul cel mai simplu, de manual, este o tactică clasică – du-te la rege, dă-i şah la rege şi atunci regele te va băga în seamă şi vei deveni relevant. În cazul nostru, Simion având mai multe puncte de încredere în sondajele de opinie.
2 la mână, Victor Ponta se bazează pe voturile celor care nu au emigrat natural de la Călin Georgescu către AUR. Inclusiv o parte din electoratul poate nemulţumit, dezamăgit, al PSD-ului şi poate inclusiv o parte din primarii PSD care astăzi nu se mai simt reprezentanţi la nivel central s-ar putea alia.
Ori aici cred că vrea Victor Ponta să puncteze şi aici este baza lui reală, de susţinere, pe care crede că o poate angrena în campanie. Dacă va avea succes, vom vedea. Succesul la el se va materializa în momentul în care va intra în turul II cu adevărat”, a explicat Delicote.