Știrile Zilei

Cum se pot înscrie autoturismele în circulație


După ce în spațiul public au apărut informații care au iscat un scandal privind înmatriculările de autoturisme ale PFA-urilor și liber-profesioniștilor, respectiv case avocatură sau executori judecătorești, care ar fi fost blocate din cauza unui ordin MAI intrat recent în vigoare, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a venit cu precizări clare despre modul în care autoturismele pot fi însctise în circulație.

„În temeiul prevederilor art. 115 alin. (1) lit. a1) din Ordonanța Guvenului nr. 83/2001′, potrivit cărora Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări organizează, îndrumă şi controlează activitatea serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor din subordinea instituțiilor prefectului, pe linia examinării persoanelor pentru obținerea permiselor de conducere, a editării, eliberării şi evidenței permiselor de conducere şi a certificatelor de înmatriculare, a autorizațiilor de circulație provizorie sau pentru probe a vehiculelor, precum şi a confecționării şi valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare, vă transmitem următoarele:

Pentru raportarea in mod corect și unitar la prevederile art. 4 alin. (5) din Ordinul M.A.I. nr. 181/2024, aplicarea noțiunilor art. 9 art. 10 și art. 14 din actul normativ menționat, se va realiza după cum vom prezenta in cele ce urmează.

În cazurile in care înmatricularea sau transcrierea unui vehicul este solicitată de titularul unei forme de exercitare a unei profesii liberale precum cabinet individual de avocat/avocat colaborator, birou notarial, birou de executor judecătoresc, cabinet medical, al unei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau întreprinderi familiale, asociații familiale sau alte forme juridice pe care legi speciale le reglementează conferindu-le posibilitatea dobândirii de autoturisme in patrimoniul de afectațiune, iar documentația prezentată este întocmită in numele respectivei entități, cererea va fi completată in funcție de opțiunea solicitantului, după cum urmează:

⦁ Fie cu datele de identificare ale formei de organizare sau entității prevăzute conform reglementărilor specifice profesiei; in certificatul de înmatriculare se vor înscrie datele formei de organizare / datele de identificare stabilite conform reglementărilor profesiei, in calitate de proprietar (C.2), sau utilizator (C.3) in cazul vehiculelor utilizate in sistem leasing, în baza declarației titularului formei de organizare sau celui care exercită o profesie liberală prevăzută de lege din care rezultă faptul că aceasta are un patrimoniu sau un patrimoniu de afectațiune destinat exercițiului profesiei privind înființarea, organizarea și funcționarea Direcției generale de pașapoarte, serviciilor publice comunitare de pașapoarte. Direcției generale permise de conducere şi înmatriculări şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a sehiculelor, cu modifìcările și completările ulterioare

⦁ Fie cu datele dc identificare ale persoanei fizice — titular al formei de organizare; în certificatul de înmatriculare se vor înscrie datele persoanei fizice — titular al formei de organizare, în calitate de proprietar (C.2), sau utilizator (C.3) în cazul vehiculelor utilizate în sistem leasing.

⦁ Fie cu datele de identificare ale persoanei fizice — titular al formei de organizare, cu menționarea în certificatul de înmatriculare a faptului că bunul este afectat exercitării activității profesionale; în certificatul de înmatriculare se vor înscrie:

La rubrica (C.2) proprietar — datele de identificare ale persoanei fizice — titular , sau după caz ale societății de leasing;

La rubrica (C.3) utilizator — datele de identificare ale persoanei fizice — titular, exclusiv în cazul vehiculelor utilizate în sistem leasing;

La rubrica „Observații”: Vehicul afectat exercitării activității profesionistului:

„Denumire, CIF” (ale formei de exercitare).

În oricare dintre situațiile prezentate mai sus, vor putea fi depuse în vederea efectuării operațiunii, inclusiv documentele de proprietate încheiate cu datele de identificare ale formei de organizare/formei de exercitare a profesiei (1a achiziția vehiculului, documentul a fost încheiat pe numele cabinetului individual de avocat/avocat colaborator, biroului notarial, biroului de executor judecătoresc, cabinetului medical, pe numele unei persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, asociații familiale sau alte forme juridice pe care legi speciale le reglementează conferindu-le posibilitatea dobândirii de autoturisme în patrimoniul de afectațiune)”, se precizează în comunicatul DGPCI.




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button