Știrile Zilei

Cum se acordă pensia de urmaș, potrivit noii legi. Câteva clarificări importante


Noua lege a pensiilor, aplicabilă din 1 septembrie 2024, menține în mare parte prevederile anterioare referitoare la pensia de urmaș, stabilite inițial prin Legea nr. 263/2010. Principalele reguli privind beneficiarii și condițiile de acordare au rămas neschimbate, cu câteva clarificări importante.

În primul rând, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie pe toată durata vieții, dacă a atins vârsta standard de pensionare și durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este între 10 și 15 ani, pensia se acordă cu o reducere de 0,5% pentru fiecare lună lipsă, echivalent cu 6% pe an.

Excepțiile în acest caz rămân aceleași: în cazul decesului soțului în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, perioada minimă de căsătorie nu mai este necesară, dar soțul supraviețuitor nu trebuie să realizeze venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară, potrivit avocatnet.ro.

Copiii decedatului au dreptul la pensie, de asemenea, până la 16 ani, iar dacă își continuă studiile, până la cel mult 26 de ani. Copiii cu invaliditate beneficiază de pensia de urmaș pe toată durata invalidității, dacă aceasta a survenit în timpul perioadelor menționate anterior.

Calculul pensiei de urmaș

Metoda de calcul rămâne neschimbată. Așadar, pensia de urmaș se stabilește pornind de la pensia pentru limită de vârstă sau de invaliditate gradul I aflată în plată, ori la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat.

Cuantumul pensiei:

– 50% din pensia susținătorului pentru un singur urmaș.

– 75% pentru doi urmași.

– 100% pentru trei sau mai mulți urmași.

În cazul copiilor orfani de ambii părinți, cuantumul pensiei se calculează prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș datorate după fiecare părinte.

Recalcularea pensiei de urmaș

Modificarea numărului de urmași îndreptățiți atrage recalcularea pensiei, pentru a reflecta noile condiții.

Așadar, legea 360/2023 aduce continuitate în privința regulilor privind pensia de urmaș, păstrând cadrul anterior, dar întărind anumite prevederi și clarificând situațiile speciale.

 




Sursa

Related Articles

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button